7 ефективни начина да се предпазите от COVID-19

1
311
Добави коментар
clashbade
clashbade

Срещу коронавируса ключови са превантивните мерки, ако искаме да запазим себе си и близките си здрави

Докато учените са в търсене на ваксина срещу COVID-19, най-важната мярка остава превенцията. Вирусът се предава от човек на човек, предимно чрез дихателните капчици, които се разпръскват при издишане, кашлица или кихане. Ако сте в близост до тях и вдишате от капчиците, вероятността да се заразите е значителна.

Те биха могли да попаднат също върху предмети или повърхности, което също да доведе до неприятни последствия. При докосване на замърсените зони и докосване по очите, носа или устата, пътят на инфекцията е много кратък.

Как да се предпазите ефективно – 7 препоръки, които трябва да съблюдавате ежедневно:

Чисти ръце

Периодичното почистване на ръцете, особено след посещение на магазин или пътуване в градския транспорт, са отлична предпазна мярка. За целта използвайте сапун и вода или дезинфектант със съдържание на алкохол – над 70 %.

Не докосвайте лицето или устата

Навикът да докосваме лицето си не е желателен, а сега е изключително рисков. Наблюдавайте се и положете усилия ръцете ви да нямат контакт с лицето и с устата, а ако това се налага, първо се измийте. Правилото е от съществено значение, когато сте навън и общувате с други хора.

Социална дистанция

Колкото и да ни е неприятно на моменти, тя просто се налага и изглежда ще се придържаме към нея още дълго време. С хора, които имат симптоми на заболяването, или чувстват, че се разболяват, категорично трябва да се избягват близки контакти. Ако в средата ви има случаи на COVID-19, по-добре се изолирайте напълно, доколкото това е възможно и работата ви го позволява.

Дистанция и от приятелите

Може би до скоро сте свикнали да посрещате приятелите си с прегръдка, да целувате някои от тях и да се здрависвате с колегите, с които прекарвате времето си. Тези моменти вече трябва да се избягват. Може би отново ще се завърнат някой ден, но дотогава нормалното поведение е да стоим поне на крачка от тях, вместо да нарушаваме социалната дистанция.

На обществени места – разстояние от 1.5 метър

Когато сте на опашка в аптеката, в кварталния супермаркет или в банката, запазете разстояние от околните от поне 1 метър или 1.5 метър. Все още е лято и нямаме никакво оправдание да се струпваме в желанието си да влезем по-бързо в обекта.

Дезинфекция на повърхностите

Често използваните повърхности вкъщи или на работното място подлежат на стриктна дезинфекция. Не пропускайте да почистите също мобилните телефони, клавиатурите на компютрите си, дръжките на вратите и прозорците, ключовете за осветлението и т.н.

Предпазни маски с филтър ProMask

Те осигуряват добра защита и предимството им е, че филтърът се сменя, което ви гарантира по-висока сигурност. Предлагат се филтри, обработени с антибактериална защита със сребърни йони, която предпазва напълно устата и носа ви. При използването на всички видове предпазни маски не забравяйте да боравите с тях с чисти ръце, когато ги поставяте и след като ги свалите.

Ако се случи така, че неволно докоснете предната част на маската, докато я носите, непременно напръскайте ръцете си с препарат или ги измийте със сапун.