По-малко кафе за по-добро еспресо?

1
184
Добави коментар

Статията за тази седмица е предназначена главно за собствениците на кафе-бизнеси, въпреки че може също да бъде доста интересна темата и за всички вас, любителите на кафе. Независимо каква е вашата причината, приготвяйки чаша еспресо, е важно да знаете тези еспресо техники, за да подобрите извличането/екстракцията/и да подобрите напитката си.

ЦЕЛТА

Нашата идея е да споделим с вас един експеримент, който екипът на Семейна Пекарна Мартинес Кафе под ръководството на нашия главен бариста – Анес Малканова, направи през последните месеци. Преди да продължим с обясненията за това, което сме направили, бихме искали да поясним, че информацията в тази статия се основава на изследванията на компанията. Поради многобройните променливи фактори при приготвянето на еспресо, се абстрахираме от крайни заключение и мерни единици. По- скоро споделяйки с вас тази информация, имаме за цел да провокираме вашето любопитство да опитате сами и да ни споделите вашите впечатления.

Кафе индустрията, като цяло, е изправена пред две противоположни гледни точки, от една страна са собствениците на бизнеси и заведения, които правят всичко възможно, за да удовлетворят клиента, което доста често изисква използването на повече кафе за приготвяне на напитката. От друга страна са фермерите, които понякога са изправени пред ситуацията на понижени производствени количества, трудности по време на прибирането на реколтата, което води до по-малко сурово кафе. Ето защо решихме да изпробваме  тази теория и да видим по какъв начин можем да намерим най-ефективно съотношение и за двете страни.

Ние вярваме, че с усъвършенстването на вашите техники за приготвяне на еспресо, рецепти(съотношения) и намаляването количеството фира ще спомогне за всички в кафе веригата. Всеки от нас е хубаво да си припомня за пътя на кафеното зърно от почвата до чашата. И да не забравя колко  много хора, време, ресурси и т.н. са необходими за това? И така, какво да направим за да помогнем?

ЕКСПЕРИМЕНТЪТ

Какво точно представлява експериментът? Първата стъпка е да вземете само един вид кафе и оборудване за приготвянето му (машина, мелачка и др.) След това направете вашето еспресо, както обикновено, и запишете крайния резултат – визуално и вкусово. Започнете да променяте показателите – грамаж и едрина на смилане, стараейки се да получите същия краен резултат. Успяхте ли? След това може да го повторите и с друг тип кафе – бленд или моносорт.

ТАЙНАТА

Каква е тайната, може би се питате? Всъщност е съвсем просто –  продължавайте да променяте показателите си, докато не намерите оптималното си съотношение. Разиграйте различни варианти относно грамажи, време, едрина на смилане и т.н. В кафе индустрията не съществува такова нещо като „перфектна рецепта за еспресо“, при всеки тя е различна. Бъдете смели да експериментирате, докато не намерите своята.

Е, какво мислите за нашата идея, ще се радваме, ако опитате сами и  споделите с нас вашите резултати в коментар по-долу или в социалните мрежи (Instagram – @martinescaffe; Facebook – MARTINES CAFFE). Нека заедно опознаем света на кафето с един по-добър шот еспресо.