Кафените зърна произлизат от череша

1
209
Добави коментар

Когато говорим за кафе, често имаме предвид печените горчиво- кисели зърна, които пием всяка сутрин, обед или уикенд, когато се събираме с приятелите си. Но преди те да достигнат до нас в този си вид, те преминават през дълъг процес, който започва в кафе фермите в страните на произход. В тази статия ще обсъдим по-подробно за кафеното дърво и неговите характеристики.  

Да започнем от растението!

Тази прясно изпечена, ароматна и вкусна кафява напитка, която с удоволствие пием всекидневно, произлиза от семената на растение. Семената ?! Пием семена ?!

Е, технически да. Но защо?

Отговорът на този въпрос се корени на много, много километри разстояние. Всичко започва от дървото, което обикновено вирее на надморска височина около 600 до 2000 метра. Разбира се, това се случва успоредно с упорития труд на фермера или производителя, този, който полага сериозни грижи през целия процес, с помощта на семейството или екипа си. Какво точно правят те и как протича целия този „път“ на кафето от фермите ще бъде тема на предстояща статия. Оставете ни коментар по-долу, ако бихте желали да научите повече за хората, стоящи за целия процес.

Има ли кафеното дърво цветове?

Да, кафеното растение има цветчета. Професионалистите наричат процеса на цъфтеж – Блуминг, за който вече говорихме в предишна статия. След това тези цветя падат и на тяхно място на кафеното дърво се появяват плодовете.

Черешовият плод

Наричат се „кафени черешки“ и имат кръгла форма с червен, зелен или жълт цвят. Те изглеждат така, както в България имаме добре познатите  „Джанки или Сливи“. „Защо този плод си заслужава да се споменава?“ може да попитате.

И така, интересното тук е, че източникът на нашата вкусна и ароматна напитка, кафените зърна всъщност представляват костилките на тази череша. Именно те са в основата на целия процес на изпичане и приготвяне на кафето. Въпреки това, и самите плодове участват във формирането на вкусовете.  Те оказват своето влияние в продължение на цели процес на растеж и узряване, чак до момента в който се премахват, т.нар. депулпиране.

И така, какво става с пулпата след това?

Обикновено месестата част на плода се отстранява от костилките, познати на всички ни като сурови кафени зърна. В зависимост от начина на обработка пулата би могла да бъде свежа или сушена. Можете да прочетете повече за методите на обработка на суровото кафе в нашите статии Част 1 и Част 2. След това тя би могла да се използва за приготвяне на чай или  като естествен тор за подхранване на почвата. И единственото, което остава е костилката или зеленото кафено зърно, което продължава своя път към пекарните и в последствие към вашата чаша.

Кафето ни реално е зърно или костилка? Сега, след като вече знаем отговора, нека се насладим на чаша прясно изпечено кафе. А ти? Какво мислиш? Остави ни коментара си под статията или  в социалните мрежи (Instagram – @martinescaffesoffia; Facebook – MARTINES CAFFE).