Търсите ли работа, докато все още работите?

1
148
Добави коментар
vocala
vocala

В днешната работна среда работодателите и служителите не са толкова лоялни един към друг. Това води до по-ниска сигурност на работата и по-често „скачане на работа“.

Обичайно е служителите да търсят нови работни места, докато те все още са наети. Ако харесвате настоящата си работа и компания и се надявате да бъдете там през следващите няколко години, тогава няма нужда активно да търсите нова работа. Ако обаче не харесвате ролята или отговорностите си и не се радвате на работната среда или култура, тогава може просто да стоите на тази позиция, докато не се появи по-добра. В този случай трябва да държите очите и ушите си отворени за други възможности.

Друга причина да поддържате опциите си отворени е, ако знаете, че няма място за напредък в настоящата ви позиция. Дори и да харесвате работното си място, ще искате да сте готови да продължите, когато се появи възможност, която предлага повече място за растеж.

Бъдете над борда

Работодателите очакват топ служителите да приемат информационни интервюта за други позиции. Ключът е да сте над борда за процеса. Няма нужда да казвате на шефа си, че сте приели информационно интервю. Но ако сериозно обмисляте различна роля (в или извън организацията), тогава е редно да уведомите шефа си.

Нека интервюто е в извънработно време

Започнете с приемането на интервю по време на обяд или след работа. По този начин не е необходимо да разкривате на своя шеф или колеги, че сте на интервю в друга компания. Не клюкарствайте с колегите си за интервюто и не споменавайте за вашето търсене на нови хоризонти.

Търсете в личното си време

Не печатайте автобиографията си на работа. Ако нямате принтер у дома, отидете в кварталната книжарница или помолете приятел за това. Запазете всички дейности, свързани с търсенето за след работно време. Това е във ваш най-добър интерес и гарантира също, че ще останете под радара, докато планирате следващия си ход в кариерата. Ако вашият шеф мисли, че търсите нова работа, може да бъдете помолени да напуснете, преди да си осигурите следващата позиция извън компанията.