5 японски майстора на късия разказ, с които си струва да се запознаете

1
137
Добави коментар
clashbade
clashbade

За всички, които се чувстват заинтригувани и изкушени от философията на живот в Страната на изгряващото слънце

Япония не е просто страна с богата култура, тя е различна и пътуването до нея не може да се сравни с друго изживяване. Не всички обаче имат възможност да я посетят или мечтата им се отлага във времето по ред причини.

Винаги можем да се насладим на майсторските разкази, в които японските автори умело пресъздават философията на живот на Страната на изгряващото слънце. Подходът им е впечатляващ с тяхната самовглъбеност, която провокира читателите да се потрудят, за да достигнат до сърцевината на историята.

Предлагаме ви да се запознаете с творчеството на следните 5 японски виртуози на словото, които описват реални съдби, житейски предизвикателства и тривиални случки, преплетени с тайнствени и фантастични образи:

Аришима Такео

Една от най-завладяващите творби на поета-романист Аришима Такео е „Жена“. Главната героиня е непоколебима, решителна и готова на всичко, за да открие щастието в любовта. Засегната е темата за вечната борба за справедливостта, за копнежа по някого, за готовността да се посветиш на чувствата си. Това е една необятна и пъстра история за неведомата тъмна сила, направляваща съдбата ни, която е актуална във всяко време.

Акутагава Рюноске

Неслучайно го определят като бащата на японския къс разказ, тъй като той е от първите писатели, които добиват голяма популярност извън родината си. Рюноске се отличава с умението си да съчетава съществуващите традиции, култури и предания през психологическа или философска перспектива. Наскоро на книжния пазар излезе „Странна история“ с 22 неиздавани досега негови емблематични разкази. Част от тях са автобиографични, а всяка от историите носи заряд от силни емоции и завършва по неочакван начин.

Куникида Доппо

Считан е за един от основоложниците на японския натурализъм в периода Мейджи. Журналист, поет и писател на произведения в драматичния жанр. Героите в преведените с негови разкази книги трудно се вписва в общоприетите разбирания. Част от творбите му са включени в специален сборник „Японски разкази“ на издателство „Изток – Запад“.

Масаока Шики

Авторът и литературен критик се слави със своето изящно въображение. Той е основна фигура в развитието на съвременната хайку поезия. Може да се докоснете до красотата на японското поетично изкуство чрез луксозното издание „500 хайку“, където са включени произведения и на Шики. Книгата е разделена тематично на сезонни цикли, което е типично за антологиите с хайку поезия в Япония.

Шига Наоя

Пише предимно романи и публицистика, като е обявен за покровител на литературата с голямо влияние върху известните писатели в тези жанрове в Япония. В „Божеството на чирачето“ разказва за човешката добрина, която оставя следа във вечността, за това как едно действие се отразява по коренно противоположен начин на хората. Красотата на простотата води до духовно извисяване, което днес е още по-жадувано и търсено.