Руски свещеник помоли Мъск да научи руснаците как да строят ракети

1
112
Добави коментар
redbul80
redbul80

На снимката: руски свещеник освещава пилотирана космическа ракета „Союз-ФГ“. Photo credit : NASA/Bill Ingalls 

12  август 2020 г. 21:30 ч.

Светослав Александров. Александър Микушин, свещеник от руския град Барнаул в Алтайския край, благослови американския изобретател и предприемач Илон Мъск за успехите му в ракетно-космическия отрасъл. Заедно с това свещеникът помоли Мъск да изпрати своите сътрудници към Русия, за да научи руснаците как да строят ракети. 

„Многоуважаеми Илон Мъск“, написа отец Микушин, „Сърдечно ви поздравявам с успешния завършек на първия полет на новия космически кораб „Крю Драгън“ с астронавтите Боб Бенкен и Дъг Хърли. Бях радостен да видя как след изстрелването първата степен на ракетата-носител „Фолкън 9“ се приземи на морската платформа „Разбира се, че още те обичам“ в крайбрежието на щата Флорида“.

„Нека Всемилостивия Господ ви благослови вас и сътрудниците на вашата компания за по-далечни успехи в космическия отрасъл. И, моля ви се, изпратете специалисти от вашата компания в Русия. Нека те научат специалистите от конструкторското бюро „Салют“ да строят ракети с възвръщаеми степени“, коментира свещеникът в своя профил в социалната мрежа ВКонтакте.

Александър Микушин е дългогодишен критик на руската космическа програма, тъй като отломки от степените на ракетите „Протон“, които работят с отровната горивна смес от хидразин и диазотен тетраоксид, редовно падат на територията на Алтай. По думите на свещенослужителя руските изстрелвания вредят на екосистемите и застрашават здравето на хората. 

Последният коментар на Микушин по темата във ВКонтакте бе на 10-ти август. „На 31-ви юли, след изстрелването на „Протон“, за пореден път на територията на Алтай паднаха отломки от степените. След като публикувах своя статус за токсичното гориво на ракетните степени, аз очаквах някаква реакция. Надявах се, че поне един Алтайски журналист, като патриот на моя роден край, ще ме подкрепи. Случи се обратното“.

Не е чудно защо свещенослужителят желае Мъск да научи руснаците да започнат да си връщат степените – така няма да падат и да замърсяват околната среда. 

На 29-ти септември миналата година Микушин отправи покана и към известната екоактивистка Грета Тунберг да обърне внимание на проблема.

За повече информация: Журнал „Все о космосе“

https://www.space-bg.org/

https://www.cosmos.1.bg/