Натоварен трафик отложи полета на Крю Драгън за не по-рано от 23-ти октомври

1
141
Добави коментар
redbul80
redbul80

14 август 2020 г. 21:45 ч. Натоварен космически трафик отложи следващата пилотирана мисия на „Крю Драгън“ с около месец. Два кораба трябва да излетят първо, един американски и един руски, преди НАСА и СпейсЕкс да пристъпят към ново пилотирано изстрелване. 

Първоначално „Крю Драгън“ с астронавтите Майк Хопкинс, Виктор Главър, Шанон Уокър и Соичи Ногучи трябваше да полети в края на септември. Но това няма как да стане, тъй като на 30-ти септември в 05:26 ч. българско време е насрочен полетът на товарния кораб „Сигнус“ на американската компания Нортроп Груман. Корабът ще достави на МКС множество интересни инструменти – в това число норвежкия прибор m-NLP за измерване на плътността на плазмата в йоносферата. От борда на „Сигнус“ ще бъдат пуснати и няколко микроспътника: Alpha, Bobcat-1, NEUTRON-1, SPOC и IT-SPINS. 

След това на 14-ти октомври ще излети пилотираният космически кораб на Русия „Союз МС-17“. На борда ще пътуват руските космонавти Сергей Рижиков и Сергей Куд-Сверчков, както и американската астронавтка Кейтлийн Рубинс.

Едва тогава може да бъде даден ход на старта на „Крю Драгън“. НАСА насрочва предварителна дата 23-ти октомври. 

Разбира се, отлагания се случват и никой не е застрахован – но какво по-хубаво от това, че тези отлагания се дължат на множеството мисии, чакащи да отпътуват към МКС? 

Източници: НАСА, Джеф Фауст

 

Кадър от успешното приводняване на кораба „Крю Драгън“ с астронавтите Боб Бенкен и Дъг Хърли на 2-ри август. Photo credit : NASA TV