Йейлският университет дискриминира белите и азиатските кандидати, твърди департамента по правосъдие на САЩ

1
105
Добави коментар
setlans
setlans

Йейлският университет дискриминира белите и азиатските кандидат-студенти. Това е установил департамента по правосъдие на Съединените щати, начело с генералния прокурор Уилям Бар.

Дискриминацията е установена след двугодишно разследване.

На университетът е наредено да предприеме мерки за спазване на член шести от Закона за гражданските права от 1964 г., който забранява дискриминация по отношение на раса, цвят или национален произход – крайният срок за това е 27 август 2020 г.

Ерик Дрейбанд от Отдела за граждански права заявява, че Йейл показва ясни предпочитания към определена раса за сметка на кандидати от други раси.

Той казва: „Расовата дискриминация на Йейл налага неправомерни и незаконни санкции на непредпочитаните кандидати, най-вече белите и американците от азиатски произход“.

Вижте още: Голямо изследване на Йейлския университет доказа, че ваксините причиняват не само аутизъм, но и множество мозъчни разстройства

Установено е, че вероятността за приемане на бели кандидати и такива от азиатски произход, които имат сходни академични квалификации е значително по-ниска, отколкото за черните кандидати и тези с испански (някои го разбират латино) произход.

Дрейбанд цитира данни, предоставени от Йейл, които показват, че кандидатите от азиатски произход имат много по-малък шанс да бъдат приети, в сравнение с предпочитаните кандидати от афро-американската раса – дори и да имат „много по-висока академична квалификация“.

Проверката е извършена в отговор на жалба на организации на американците от азиатски произход.

Властите от департамента по правосъдие са заплашили училището, че ще заведат дело, ако то не предприеме „коригиращи мерки“.

Йейлският университет „категорично отрича“ обвиненията, но е оказал пълно съдействие на разследването, според говорител на училището.

Според елитното училище, департамента е направил своите заключения, преди да позволи на Йейл да предостави всички искани документи.

„Ако департаментът бе получил и проучил тази информация, щеше да заключи, че практиките в Йейл напълно съответстват с Върховния съд“, съобщава говорителят.

Приемането на бели кандидати и американци от азиатски произход, които имат сходни академични квалификации, е значително по-малко, отколкото на афро-американските кандидати и тези от испански произход.Ерик Дрейбанд

„Неправомерното разделение на американците на расови и етнически блокове насърчава стереотипите, язвителността и разделението“, казва в изявление Дрейбанд. „Отдавна е време на американските институции да разберат, че всички хора заслужават да се отнасят с тях с благоприличие и уважение, без значение от цвета на кожата им“.

„Гордеем се с практиките за приемане на студенти на Йейл и няма да ги променим, заради такова безсмислено и прибързано обвинение“, казват от училището.

Департаментът по правосъдието вече е изразявал подобни опасения миналата година относно Харвардския университет, който беше обвинен в дискриминация срещу американците от азиатски произход.

През 2019 г. федерален съдия освободи Харвард от обвиненията, което бе възприето като победа за привържениците на програмите за утвърдителни действия в приемите в колежи. Това решение се обжалва.

Програмите за утвърдителни действия представляват законен начин за дискриминиране срещу белите американци, като позволяват приемане на афро-американци, без значение дали са достойни и достатъчно квалифицирани да учат в даден университет.

Тези програми бяха масово подкрепени от Обама, но не се харесват на сегашната администрация, начело с президента Тръмп.