Таргетираните потребители са ключови при казуси с нарушаване на права върху марки в ЕС

2
187
Добави коментар

Английската компания AMS Neve за аудио техника завежда съдебно дело срещу испанската компания Heritage Audio за нарушаване на права върху търговска марки и нелоялна конкуренция.

Казъсът касае продажба на имитиращи продукти с марка 1073 от страна на испанската компания. Продажбите не се осъществяват директно във Великобритания но са достъпни до потребителите в страната чрез интернет сайт, социални мрежи и имайли.

Според испанската компания в случая не е налице нарушаване на права, тъй като продуктите не са предлагани директно във Великобритания. Поради тази причина според компанията съдът в страната няма юрисдикция да се произнася по този казус.

Съдът във Виликобритания се обръща към Европейски съд относно въпроса с юрисдикцията при нарушаване на права върху марка чрез продажби в интернет.

Според решението на Европейския съд е без значение, къде е ситуиран нарушителят или къде са осъществени продажбите. Най-важният елемент в онлайн търговията при подобни случаи е кои потребители са били таргетирани.

В случая интернет сайта, социалните мрежи и рекламите предлагани от испанската компания таргетират потребители във Великобритания. Поради тази причина притежателят на търговската марка има право да заведе съдебно дело за нарушение на неговите права и съдът в страната има право да се произнесе по него.

Източник: Nina Goodyear – Taylor Wessing за Lexology.