Историческа дата: Отбелязваме 45 години от американската програма Вайкинг

1
130
Добави коментар
redbul80
redbul80

21 август 2020 г. 08:05 ч. Вчера, на 20-ти август, се навършиха точно 45 години, откакто е изстреляна автоматичната междупланетна станция на САЩ „Вайкинг 1“. Това е първата от двете мисии към програма „Вайкинг“, които осъществяват първите в историята на човечеството кацания на Марс. 

Основната задача на роботизираните експедиции е да се даде отговор на въпроса „Има ли живот на Марс?“. В началото на 70-те години много от надеждите, съхранявани от предходните поколения за цивилизации и култури на Червената планета, са унищожени напълно. Към Червената планета вече са излетяли американските мисии от програмата „Маринър“. Те са доказали, че Марс е покрит с кратери, че температурите падат до -100oC и че атмосферното налягане на планетата е 1% от земното. Но все още има надежда, че някога в далечното минало може и да са съществували реки и езера, а микробен живот да се е съхранил и до днес.

На 20-ти юли 1976 г. спускаемият модул на „Вайкинг 1“ каца на Марс, а на 3 септември същата година следва и този на „Вайкинг 2“. Мисиите изпращат първите снимки от марсианската повърхност. Но за съжаление те не успяват да дадат категоричен отговор на въпроса дали на планетата има живот. Спектрометрите не откриват никакви следи от органични вещества, докато приборите за установяване на метаболитна активност първоначално дават положителен резултат. Противоречията вълнуват някои учени до ден днешен.

Във всяко друго отношение мисиите от програмата „Вайкинг“ са пълен успех. Спускаемият апарат на „Вайкинг 1“ функционира до ноември 1982 г., а на „Вайкинг 2“ – до април 1980 година. Общо двете роботизирани експедиции изпращат 4 500 снимки от повърхността. 

През следващите десетилетия много други мисии излитат към Марс. Само през това лято бяха изстреляни три нови автоматични междупланетни станции: китайската „Тянвън“, арабската „Ал-Амал“ и американската „Пърсъвиърънс“. Стискаме палци за техния успех! 

За повече информация: НАСА

Снимка на Марс, заснета от „Вайкинг 2“. Photo credit : NASA