Как да стигнем до Комините и Орлово Гнездо на Витоша

1
239
Добави коментар
blacksnoopy
blacksnoopy

След Орлово гнездо накъде?

След Орлово гнездо ако не желаем да се връщаме по същия маршрут имаме един единствен вариант. Основната пътека през Платото, която свързва Златните мостове с хижа Алеко през връх Камен дел, е съвсем близо. На GPS трака, който съм прикачил към тази публикация, реших да експериментирам с газене през буйна растителност. Не ви препоръчвам да следвате моите стъпки. От последната чешма има пътека, която стига до пътеката през Платото. Аз реално минах успоредно на нея уж с идея да съкратя малко, но не ми се получи особено добре.

Връх Камен Дел е сравнително близо и според мен е добра добавка към маршрута. Така и така вече сте изкачили качването, до Камен дел е сравнително равно. От върхът се открива прекрасна панорамна гледка към София. През различните дни нивото на смог над София е различно, като най-чисто е през летните месеци, например август.

От Камен дел аз реших да слезна до Бояна през Момина скала и Копитото, което е 9 км като разстояние. От Драгалевци до Камен дел са 7.5 км за сравнение. Други варианти са Княжево или Владая през Златните мостове. Още един вариант е наобратно към х. Алеко и след това спускане покрай драгалевския лифт. Места за хапване има в района на Златните мостове, както и на х. Алеко. Зависи колко време желаете да отделите и как ще комбинирате транспорт от и до Витоша.