20 любопитни факти за изригването на вулканът Сейнт Хелънс

1
113
Добави коментар
setlans
setlans

Сейнт Хелънс е активен стратовулкан, намиращ се в окръг Скамания, щата Вашингтон. Вулканът добива известност с изригването си през 1980 година, което е най-мощното в Америка. Той е част от планинската верига Каскади и каскадната вулканична дъга – сегмент от Тихоокеанския огнен пръстен, който включва 160 активни вулкана.

На 18 май 1980 г. изригва вулканът Сейнт Хелънс – това е най-смъртоносното и най-разрушително в икономически план изригване в историята на САЩ.

Вулканът носи името на британския дипломат лорд Сейнт Хелънс, който е приятел на изследователя Джордж Ванкувър, който прави проучване на района в края на 18 век.

Вижте още любопитни факти за Сейнт Хелънс и най-разрушителното изригване на вулкан в Америка: Преди изригването си, вулканът е бил висок 2 950 метра, а след това 2 549 метра.Вулканът-чудовище се пробужда в резултат на земетресение със сила 5.1 по Рихтер.Преди изригването, ледът на северния склон на вулкана е започнал да се топи. Водата от разтопения лед дестабилизира планината и причинява най-голямото документирано свлачище на Земята. 2.5 млрд. куб. метра скали и лед се свличат.Сейнт Хелънс не изригва както всеки друг вулкан – той изригва не нагоре, а настрани. Това е първото документирано подобно изригване.Водата във вулкана се е превърнала в пара, а обемът ѝ се е увеличил над хиляда пъти – това е превърнало изригването в огромна експлозия. Учените го наричат пирокластична вълна – взрив от скали, лед и газ, свръхнагорещени до 348 градуса.Пирокластичната вълна достига скорост от почти 1000 км в час.Взривът е видян от алпинисти на върхове на над 50 км от там.Експлозията е със силата на 500 бомби като тази в Хирошима.Пирокластичната вълна покрива 11 км само за 2 минути. Тя унищожава езерото Спирит и поглъща билото Саут Колдуотър.Вълната се разпръсква на север, изток и запад, на разстояние до 30 км – тя изпепелява и изравнява със земята всичко до което се докосва.Смята се, че само за първите 4 минути след изригването си, вулканът е взел живота на повече от 40 души.Топлината от изригването стопява снежната шапка на Сейнт Хелънс и освобождава милиарди литри вода. Това е създало смъртоносни кални потоци, наречени лахари.Лахарите се спускат на километри, унищожавайки всичко по пътя си. Докладвано е за кален поток с ширина километър и половина и 6-метрова водна стена, носеща скали, дървета и наноси.Облакът от пепел е с височина повече от 19 км и ширина почти 2 км.На 225 км от вулкана, облакът от пепел е погълнал всички градове, оставяйки ги в тъмница посред бял ден.През първите 11 часа от изригването, вулканът е избълвал 540 млн. тона пепел. В части на Вашингтон и Монтана, пепелта е дълбока над 17 см.Пепелта обикаля земното кълбо няколко пъти.Изригването унищожава 200 къщи, 320 км магистрали и железница. Загиват стотици хиляди диви и питомни животни, а гората в района с площ 595 кв. км е повалена като трева.Изригването отнема живота на 57 души, а повече от 130 са спасени.В същата планинска верига има още около 12 активни гиганта, които предстои да изригнат.

Не е сигурно кога ще изригне следващият вулкан от веригата, но за десетките хиляди хора, които живеят в долините под тях, последствията ще са катастрофални.

„Най-разрушителното изригване на вулкан в Америка“, National Geographic