Как да поддържаме маските за лице за многократна употреба

2
158
Добави коментар
clashbade
clashbade

За да ни предпазят гарантирано от коронавирус, маските трябва да бъдат правилно поддържани

Сигурно няма да се учудите, ако ви кажем, че мнозина пропускат да перат маските си за многократна употреба ежедневно и често ги забравят в чантата си, откъдето ги изваждат и отново използват при нужда. Трудно е да вместим грижата за предпазните средства в натоварения си график, но ако искаме да си гарантираме спокойствие срещу коронавируса, това е абсолютно задължително.

Ето какви мерки трябва да вземете, за да не се подлагате на излишни рискове:

Маска за лице с филтър от ProMask

Ако притежавате подобен вид предпазна маска с филтър, която е за многократна употреба, не забравяйте, че той трябва да се сменя след броени часове. Изважда се, обработва се на пара за няколко секунди и едва след това може да бъде поставен отново в джобчето на маската. Това основно се отнася за филтрите, произведени от активен въглен. Когато те са от друг текстилен материал, може да изискват просто подмяна или пране, гладене и дезинфекция.

Спешно изпиране при съмнения

Може да се случи да узнаете, че току що сте контактували с някой, който е бил заразен с COVID-19. Това означава незабавно да сложите маската си за пране, дори да сте я сложили почистена преди минути.

Самата повърхност на плата може да събере не само бактерии и вируси по себе си, но и се натрупват остатъци от изпотяване, грим, замърсявания. Това налага ежедневното хигиенизиране с вода и сапун.

Технология на дезинфекция

Ако държите да сте стриктни, следвайте описаната технология, която гарантира максимална дезинфекция на маските.

Предпочитайте машинното пране на висока температура с избрания от вас перилен препарат. Това със сигурност има силата да убие вируса, ако е попаднал на защитата от плат, която използвате. Ако все пак предпочитате ръчното измиване и не се налага да пускате сега пералня, направете го толкова старателно, че да сте изтъркали всеки милиметър от маската.

Може и да я накиснете преди това във вряла вода за около 15 минути, а след това старателно да я изплакнете добре. Този начин също гарантира премахване на всякакви патогени.

Не изпадайте в крайности и не слагайте белина на материите, защото остатъчната миризма ще ви накара да се чувствате дискомфортно, а и може да ви докара главоболие или гадене.

Точните градуси на пране

Температурата над 60 градуса е отлична за унищожаване на повечето вируси. Все пак имайте предвид, че ако маската е в тъмен нюанс, тя ще избледнее бързо при ежедневното почистване, на което я подлагате. Затова може би е удачно да бъде в светли тонове, но това вече е въпрос на личен избор от ваша страна.  

Изсушаването

Ако разполагате със сушилня, възползвайте се от тази допълнителна дезинфекция, която е категоричен знак за оптимални резултати. Все пак предпазната маска с пластмасов филтър и клапан не подлежи на такова третиране, затова тя трябва да се суши на слънце и да бъдете внимателни да не я повредите.

Добрият стар сешоар е чудесна алтернатива на сушилния уред, ако все още не сте оборудвали дома си с него. Гладенето също е отличен вариант за елиминиране на вирусите.