Новоизстреляният руски спътник Експрес-80 се повреди

1
144
Добави коментар
redbul80
redbul80

Снимка от изстрелването на 31-ви юли. Фото: Роскосмос 

9 септември 2020 г. 08:00 ч.

Светослав Александров. Спътникът „Експрес-80“, който бе изстрелян на 31-ви юли посредством ракетата „Протон-М“ (единственият полет на тази ракета през 2020-та година), е претърпял повреди. Съгласно информация от РИА-Новости, които се позовават на свой източник в ракетно-космическия отрасъл, върху спътника може да е попаднал космически боклук.

Съгласно друг източник двигателят на сателита е останал работоспособен и апаратът продължава самостоятелно своето въвеждане в работната си точка. Последствията от повредата ще станат ясно едва след като позиционирането приключи.

От прес-службата на Роскосмос засега се въздържат от коментар.

„Обърнете внимание, че наскоро имаше случай със спътник „Метеор“, който временно излезе от строя, също такава бе и ситуацията с „Фобос-Грунт“, която бе приписана на удар с тежка заредена частица и поради която апаратът не успя да отиде на изходна траектория“, съобщава Иван Моисеев, ръководител на Института по космическа политика. „Основната обща черта на такива изказвания е, че те са опит за отърваване от следствието, когато се търсят виновни. Някак си външните въздействия влияят само на нашите апарати“.

За повече информация: Новости-космонавтики

https://www.space-bg.org/

https://www.cosmos.1.bg/