Може ли една книга да промени живота ви?

3
186
Добави коментар
clashbade
clashbade

Мрачна, дъждовна утрин. Тя се събуди, отново без настроение и желание за живот. Безработна вече цяла година, мъжът й я изостави заради по-млада жена, приятелките й вече не искат да се виждат с нея и на всичкото отгоре главата я боли зверски. Глътна набързо едно болкоуспокояващо и отпи от наполовина празната чаша с вода. После се зачете в дебелата книга, която майка й препоръча – „Мисълта определя настроението“. 

Как завършва тази история ще ви разкажем в края на статията. Преди това нека вникнем по-задълбочено във вселената на печатните произведения.

Те могат

Един истински въздействащ разказ в действителност може да премоделира мирогледа ви. Стига авторът да е добър и да умее да пленява с думи, да владее магията на внушението, светът ви може да се преобърне и да се превърнете в нов човек. 

От значение е и типът книга, която сте избрали. Някои са източник на светлина през трудните моменти. Други ви помагат да преодолеете стреса, тревожността и депресията чрез психологически съвети. Трети дават съвети за това как да бъдете щастливи и да изгоните лошите енергии от ежедневието си. А има и такива, които могат да ви дарят с всичко това само между двете си корици. 

Те предизвикват 

Доброто печатно произведение ще ви предизвика да преосмислите истината, да подложите на съмнение вътрешния си свят, ще ви провокира да надскочите и най-смелите си мечти. Азбучен пример е „Алхимикът“, но това е друга тема. 

И още… Една вдъхновяваща история може да ви мотивира да се развивате в професията си. Да започнете да гледате по-ведро на несгодите. Да преоткриете нови, скрити ваши таланти. Да промените външния си вид и дори да станете по-привлекателни, ако щете. Да ви излекува! Да, колкото и да не ви се вярва, книгите имат и лечебна сила. 

Тя може да ви служи като компас, ориентир в решаването на сложни казуси. Добър пример тук е книгата „Принципи“ на Рей Далио, която с успеха си надхвърли тираж от 2 милиона екземпляра в 25 държави. Вече е преведена и на български, а в издателство „Изток – Запад“ е оценена от читателите с най-висок рейтинг. Можете да си я поръчате на сайта им. 

Но силата е в нас 

И така, сигурно вече се досещате как завършва нашата история? Но не бързайте с изводите. 

„И изведнъж слънчевите лъчи пробиха сивите облаци, озариха стаята, а телефонът звънна и й предложиха да оглави шефския отдел в една от най-престижните фирми в града.“ Всичко това звучи много хубаво, нали? Ще ви разочаровам, но книгата няма чак такива супер сили. Нейната стойност е нулева, ако вие не й позволите да стане безценна. Промяната зависи първо от вас. За съжаление, нашата героиня избра да остане в леглото под завивките и не вдигна слушалката. Защото чашата все така беше наполовина празна…