Задържал термостат и какво може да ни коства тази неприятност

1
253
Добави коментар
clashbade
clashbade

81
/ 100
SEO Score Термостатът в един автомобил, както името подсказва само, определя правилната температура на работния режим. Може и да не ни е твърде удобно, но колата си има свои собствени изисквания за градусите, които ѝ понасят.

Какво може да се случи, ако тази важна система дефектира и как да познаем промените?

Нормалната работа на термостата го поставя в затворено положение при стартиране на мотора на колата. Това позволява на охлаждащата течност да циркулира правилно. Задържането се осъществява чрез специален клапан до достигане на нужните градуси. Благодарение на затворената система, топлината отделяна от двигателя затопля течността много бързо. Когато въпросната течност достигне приблизително 90 градуса, термостатът се отваря, което допринася за охлаждането на важни системи по автомобила чрез циркулирането и през радиатора.

Ако колата покаже признаци на прегряване, причината не е задължително да е радиатор или водна помпа, а елементарно затворено положение на термостат. Ако малката джаджа задържи в тази позиция, не ви чака нищо добро. При наличието на подобен проблем, цялата охладителна течност се разпределя само в малкия кръг.

Какво е малък кръг на охладителната система?

Малкият кръг включва водна помпа, цилиндров блок, парно и всмукателен колектор. Големият кръг е същият, с тази разлика, че обединява към всичко гореизброено и радиатора. След отваряне на термостата водата достига и него, осигурявайки оптимален работен режим. Ако термостатът остане затворен по някаква причина, охлаждането няма да отговаря на нуждите на автомобила и ще бъдете заплашени от угрозата на прегряването.

Някои марки термостати, които предлагат атрактивни цени за сметка на качеството, може да се отварят фабрично и при ниски стойности по целзиевата скала. Това определено води до значително трудно загряване и достигане на желаната температура.

Златната среда

Оказва се, че не можем да се справим нито с минимума, още по–малко над максимума на нужните градуси. Също така, един термостат може да ни докара поредица от главоболия. И дори те да не касаят прегряването на двигателя, все пак могат да влошат работата на автомобила.

Следете всички параметри и се ориентирайте според ситуацията. Действайте бързо и адекватно, когато регистрирате наличието на проблем. Залагайте на качествени части и се опитвайте да правите връзка между всички системи на автомобила. Те не са автономни и не биха могли една без друга, а отстраняването на един или друг проблем ви прави все по–вещи по отношение на любимата кола. Колкото повече я разбирате, толкова по-вярно ще ви служи тя.