На какво се дължи внезапната загуба на мощност на автомобила

1
105
Добави коментар
clashbade
clashbade

За съжаление, това явление може да споходи и най–качествените автомобили. За още по–голям ужас на не дотам просветените, причините могат да са многобройни.

Сега ще разгледаме един от доста често срещаните фактори, който няма да ни вкара в твърде големи разходи и сам по себе си не представлява чак толкова голям проблем. Обичайният работен режим на колата винаги се повлиява от проблеми по горивната система, некачествено гориво и примеси в него, запушен въздушен филтър, стари или зацапани запалителни свещи. Последните са много деликатен елемент, при който всяко едно отклонение може да доведе до загуба на мощност на автомобила.

Какво представляват и как функционират

Запалителната свещ се състои от централен електрод, който се намира в керамичен изолатор. В горният край на малката джаджа ще откриете кабелът за запалване. Той се свързва с нея посредством щекер за свещи. Именно тук постъпва генерираният от бобината електрически импулс под високо напрежение. След като то се осъществи, централният електрод изпраща искра към масовия електрод. Целта на искрата е да възпламени гориво-въздушната смес в горивната камера.

Обръщаме специално внимание, че описаният принцип на действие се отнася само за бензиновите двигатели. В повечето случаи при тях се използва по една свещ на цилиндър. При моторите с голям обем на цилиндрите може да откриете и по две. Така при четири цилиндровите двигатели ще ви се налага да сменяте осем свещи.

При дизеловите автомобили е практика да се използват подгревни свещи. Те са отговорни за студения старт на двигателя. Сместа от дизел и кислород се загрява до такава степен, че се възпламенява без искра. Замърсяването на електродите на свещите или тяхното износване неминуемо ще се отрази на запалването, а също и на ефективността на изгарянето на въздушно-горивната смес.

Ако установите, че са зацапани, не си правете илюзията, че с почистване ще отстраните проблема. Нужна е смяна. По правило свещите трябва да бъдат подменяни от 30 до 60 хил. км. Като цяло е добре да ги проверявате поне веднъж годишно.

Дефектни запалителни свещи

Последните се забелязват изключително лесно. Ако наблюдавате прекъсване на двигателя или отказ на цилиндър, това е сигнал за дефектна свещ. И двете последици ще доведат до неправилна работа на машината. Задължително потърсете причина и преминете към подмяна на свещите, ако установите, че те са проблем.

В случай на увеличен разход на гориво, това може да е знак за непълното му изгаряне. Показателите са еднотипни и лесно разпознаваеми. Едва ли ще ги пропуснете. А когато предприемете нужните действия, бързо ще се върнете към удоволствието от безпроблемното шофиране.Запалителни свещи за всички марки автомобили можете да намерите в онлайн магазин за авточасти T-Auto.