Есенните дъждове са на път, а как са вашите накладки

1
112
Добави коментар
clashbade
clashbade

Автомобилът е нашето бижу, което ни служи вярно, когато се грижим добре за него. Независимо от сезона, всяка кола си иска своето. И макар не всички да са капризни, без изключение те се нуждаят от минимум грижа за по–голяма сигурност.

Всеки автомобилен водач е наясно колко по–дълъг спирачен път се изминава при мокро или прашно време. А комбинацията от двете може да ви превърне в истински слаломист.

Нужно ли е да рискуваме?

Понякога е тръпка да изпитваме, както нашите, така и възможностите на машината, но условията на пътя в добавка към състоянието на автомобилните компоненти могат да ни изиграят лоша шега.

Няма премерен риск. Винаги е добре да се избягват опасни и предразполагащи към инциденти състояния. Освен предвидливостта, се нуждаете от още една много важна съставка. Адекватната подмяна на амортизираните части повишава вашата сигурност на пътя. На прага на сезона, който ни осигурява вода във всевъзможни агрегатни състояния е добре да прегледате вашите накладки.

Това е една от често износваните части на спирачната система по колата, която се нуждае от особено внимание. Те са неделим компонент на дисковата спирачка, която се използва повсеместно не само при автомобилите, но и при мотоциклетите. Както всеки елемент, работещ в режим на триене, те подлежат на бързо износване и на определен период от време (който може да е индивидуален за всеки шофьор) трябва да бъдат подменяни.

Какво представлява дисковата спирачка

Тя е една много успешна система за спиране на автомобила. Последната се състои от спирачен диск и притискащ се към него механизъм. Това е така нареченият спирачен апарат. При натискане на съответния педал, върху намиращата се в системата спирачна течност се оказва налягане, което води до преместване на буталата на апарата, а то от своя страна притиска накладката в спирачния диск.

Накладките се състоят от основа и триещо покритие. Именно то осъществява контакт след натискане на спирачката. Износването на въпросното покритие определя необходимостта от подмяна на накладките. Системата е проектирана така, че да осигурява максимално ефективно спиране, като едновременно с това се намалява натискът върху спирачния диск. Именно поради тази причина накладките са често сменяната част на един автомобил.

Как да познаем, че е дошъл моментът

Подмяната на накладките зависи от много фактори. Ако залагате предимно на градско движение, износването им настъпва обикновено след около 30 000 км. Ако използвате автомобила си предимно за дълги преходи, може да удължите този период до 60 000 км.

Симптомите при износване на спирачните накладки са доста характерни. Обикновено се забелязва неефективността на спиране, а също бихте могли да усетите неравномерната работа на спирачките. Ако добавим и неприятните звуци на стържещ метал, то е повече от ясно, че накладките са износени.

При условие, че върху диска се трие основата на накладката, рискувате да влезете в още по–голям разход. Повечето съвременни автомобили са снабдени с датчик, който сигнализира за износени накладки. Когато светне съответната лампичка, не я пренебрегвайте, а веднага пристъпете към действие. Това не само ще окаже благотворен ефект върху бюджета, но е решаващо и за сигурността ви.