От минало към бъдеще: Въздушно или водно охлаждане на автомобила

1
146
Добави коментар
clashbade
clashbade

Дори и хората с намалена техническа грамотност са наясно, колко важна роля играят охлаждащите системи при автомобилите. Както всяка машина, и колата е в състояние да работи само в строго определени граници на температурата.

Минало

С напредъка на технологиите и промяната на любимите ни превозни средства, тази система не прави изключение през възхода към усъвършенстване. Ако през 70-те и 80-те години се е използвало въздушно охлаждане, то в съвременните автомобили няма да срещнете такова. Края на 90-те години бележат кончината на ерата на двигателите с въздушно охлаждане и тези мотори изчезват напълно от света на леките автомобили. Към днешна дата те не се използват, подобно на карбураторите, и вероятно ще си останат част от миналото.

При остарелия вариант се е разчитало на силната струя въздух, която с помощта на перки е осигурявала така нужната оптимална работна среда. Да вземем само шума, който тези машини са създавали поради липсата на поглъщащата звука водна среда, резонанса на охлаждащите ребра и звука на вентилатора. Колко труд е коствала сложната инженерна работа за изчисляването на всички детайли. Това се е случвало в години, когато проектирането се е осъществявало без помощта на компютри и е отнемало много време и ресурси.

Може би по тази причина един добре проектиран двигател с въздушно охлаждане, конструиран с качествени материали, е една изключително надеждна машина.

Съвременните машини, макар и претърпели невероятна еволюция, все още разполагат със стандартно оборудване. Двигателят с вътрешно горене продължава да има бутала, мотовилки, маслени помпи и всичко друго добре познато. Наред с това охлаждането се променя. Независимо дали става дума за бензинов или за дизелов двигател, високата температура може да е пагубна. Всичко това е сложна комбинация от правилно съчетани термодинамика, аеродинамика, промишлен дизайн и прецизна изработка.

Настояще

В модерното автомобилостроене се използва изцяло водно охлаждане, което се оказва далеч по–ефективно. Това е наложено поради все критичните работни режими, до които се стига благодарение на все по–високите скорости. Водната помпа е основният компонент на тази система..

Ако тя не работи правилно, съществува риск температурата на охладителната течност да се покачи. Това би довело до редица проблеми, като най–сериозният може да е прегряване на двигателя, което не трябва да се допуска. Възможно е често активиране на охладителния вентилатор. Високата му степен на работа ще доведе до висок разход на гориво. Рискувате също двигателят да изгуби мощност, но едновременно с това нараства и износването на неговите компонентите.

Бъдеще

Ако и вие сте от хората, които обичат своя автомобил и се стараят да полагат всички необходими грижи за него, може би и той ви се отплаща подобаващо със задоволителна работа. Карането може да бъде истинска страст, а не просто необходимост. То обаче изисква минимално разбиране и внимание към всяка промяна или детайл. Колкото повече успявате да вникнете в работата на системите в една кола, толкова по-адекватно шофиране ще можете да приложите. Едновременно с щаденето и удължаването на живота на компонентите е напълно възможно да издигнете представите си до съвсем друго ниво. И когато започнете да усещате колата, като част от себе си, може би ще е вярно да кажем, че сте намерили своята половинка.