Защо се появяват бръчки и как да забравим за тях?

1
161
Добави коментар
svetla58
svetla58

Стареенето на кожата не се случва само с възрастта. Този процес се влияе от много фактори: храненето, генетика, ниво на физическа активност и, разбира се, дневна грижа за кожата – това обясняват експерти от Харвард. 

Как всъщност старее кожата на лицето?

Според проучване на медицинския отдел от Харвард, през първите десетилетия от живота кожата на всички хора има определена плътност. Колагенът и скваленът се произвеждат постоянно, така че бръчките или изобщо не се появяват, или се появяват и изчезват в рамките на няколко минути.

С течение на годините мастният слой на кожата губи обем и се увисва под въздействието на гравитацията, така че “закръглените” меки линии на лицето изчезват. Оказва се, че в долната част има повече мазнини, а проучване от Харвард потвърждава, че поради тази причина мнозина „напълняват“ в брадичката и шията. 

 Преждевременното стареене обикновено се причинява от недостатъчен прием на вода, тютюнопушене, прекалено много сол в храната, недостатъчна физическа активност и консумация на алкохол. Важно е да запомните, че то е различно от  необратимите промени, свързани с възрастта.

Как да избегнем стареене на кожата

Ето и препоръките на експертите от Харвард:

 Слънцезащитни средства: Толкова много се говори за това, защото е важно, че не си струва да се повтаря. Специални кремове и шапка с широка периферия (например сламена шапка )ще помогнат да се защитите от вредното въздействие на слънцето .
Кремове и лосиони: Сухата кожа е особено податлива на бръчки. За да овлажните кожата, не забравяйте, че трябва да пиете поне два литра вода на ден. Някои съставки във вашите овлажнители също ще помогнат, като глицерин или хиалуронова киселина . Също така с възрастта трябва да помислите повече и за пилинг – той ще помогне да се отървете от мъртвите кожни клетки .