Регенерираща Маска за Лице 50 мл

2
151
Добави коментар
StashimirPetrov
StashimirPetrov

Какво знаем за био сертифицираната козметика и и какво гарантира притежанието на сертификат. Тук, можете да намерите повече информация.

 

Независимо кой е сертифициращия орган за натурална, био и органична козметика, всички те преследват еднаква цел. Съставките на сертифицираната натурална козметика трябва да бъдат възможно най-органични. Особено се насърчава контролираното биологично земеделие, а целият производствен процес, трябва да бъде екологичен и устойчив:

Тестването на продукти върху животни не се позволява.
Допускат се само няколко животински съставки, които са много добре дефинирани.
Спазването на Конвенцията CITES (Конвенция за международна търговия със застрашени видове от дивата фауна и флора) е едно от основните правила, на които почти всички стандартни сертифициращи органи обръщат внимание.
Следвайки най-новите тенденции, необходимо е спазването на принципите на зелената химия при обозначаването на някои етикети за натурална и органична козметика.
Палмовото масло трябва да се използва само ако има сертификат RSPO (нестопанска организация, която е разработила глобални стандарти за отговорно отглеждане на палмово масло с редица екологични и социални критерии, с които компаниите трябва да се съобразяват, за да произвеждат Сертифицирано Устойчиво Палмово Масло (CSPO).
Използването на ГМО – генетично модифицирани организми – не е разрешено, дори обозначаване с никакъв етикет.
Микропластиците са строго забранени (микропластмасови частици, които увреждат сериозно екосистемата в моретата и океаните).

 

Ето и основните критерии на по-голямата част от сертифициращите организации:

 

COSMOS – COSMOS (COSMetic Organic Standard)

 

Международен стандарт за производство на БИО продукти. Oбединява водещи агенции за сертифициране: BDiH (Германия), Soil Association (Великобритания), Ecocert (Франция), Cosmebio (Франция), ICEA (Италия) и Ecogarantie (Белгия). 

Изискванията и процедурите за сертифициране на БИО козметика са следните:
Произход и преработка на съставките
Общ състав на продукта
Съхранение, производство и опаковане
Управление на околната среда
Маркиране и пълнота на информацията върху етикета
Надзор, сертификация и контрол

https://www.cosmos-standard.org/cosmos-certification

 

 

 

 

 
USDA – United States Department of Agriculture

 

USDA ORGANIC (Mинистерство на земеделието на САЩ) сертифицира продукти и суровини, които не увреждат околната среда и отговарят на стандартите на USDA NOP (Националната програма за органичност на Mинистерство на земеделието на САЩ). Сертификатът е одобрен от IMO – Швейцария (при отглеждането на растенията се използва само азот и фосфор от растителен произход).

 

 

 
CERES – Certification of Environmental Standards (СЕРЕС – Сертификация на екологични стандарти)

 

CERES извършва сертификация съгласно различни държавни биологични стандарти, като Регламент (ЕО) 834/07, USDA-NOP Final Rule и др). CERES има подписано споразумение „Contract for Symbol Programme Product Acceptance“ със Soil Association Certification of the United Kingdom.

Сертифицирането на екологичните стандарти се отнася до „Серес“, древната римска богиня на земеделието, която е била еквивалентна на гръцката богиня Деметра – символ на плодородието.

 

 

 
ECOCERT

 

ECOCERT е организация за органично сертифициране, основана във Франция през 1991 г. Тя е базирана в Европа, но провежда инспекции в над 80 страни, което я прави една от най-големите организации за сертифициране на органични продукти в света.

Френската централа на компанията се намира в L’Isle-Jourdain, Gers, Франция, ], а подразделението на ECOCERT INTERNATIONAL в L’Isle-Jourdain.

ECOCERT сертифицира основно храни и хранителни продукти, но също така сертифицира козметика, перилни препарати, парфюми и текстил. ECOCERT е също така водещ сертифициращ орган за храни, козметика и текстил за честна търговия съгласно стандартите за справедлива търговия на ECOCERT.

 

 

 

 
Organic Farming Europe – Organic EU Regulation – (CE)nr 834/2007

Създател: Европейски съюз, позволява продукцията да бъде разпространявана в ЕС като органичен продукт.

 

Гаранции, които дава сертификата:

Опазване на почвеното плодородие
Запазване на биоразнообразието
Спазване на природните цикли и хуманното отношение към животните
Отсъствие на употреба на химически и синтетични продукти,
Отсъствие на ГМО

 

 

 
SOIL Аssociation Organic – Soil Association

 

Великобритания има едни от най-високите стандарти за биологично производство и преработка в света. Присъстващ върху опаковката на който и да е продукт(козметика, текстил, за лична хигиена), логото на Soil Association дава гаранции за биологична автентичност.

 

 

 
NATRUE – Белгия

 

NATRUE е международна асоциация с нестопанска цел, базирана в Брюксел, ангажирана да популяризира и защитава естествената и органичната козметика по целия свят. Основана през 2007 г., Natrue се е превърнала в гарант на всички истински приятели на естествената и органичната козметика и приветства всички, които се ангажират с високите стандарти за качество и цялостност, които предлага.

Защо да се доверите на Natrue :

Използват само натурални и с естествен произход съставки

Не използват вода за разреждане и пълнеж на крайния продукт

Без наличие на изкуствени съставки

Строг контрол по време и след сертифицирането

 

 

 

 
COSMEBIO

 

Произход: Франция

За да е наличен етикетът Cosmébio върху опаковката на натурален или органичен козметичен продукт, той трябва да отговаря на определени критерии. Гаранциите, предлагани от етикета Cosmébio, са под формата на 3 различни лога:

95% до 100% от съставките на общия продукт трябва да бъдат с естествен произход (с вода и минерални или минерални съставки, считани за естествени)
95% до 100% от съставките на растителна основа трябва да бъдат органични
10% минимум от съставките на общия продукт трябва да бъдат органични (с вода и минерални или минерални съставки, считани за неорганични, защото не са получени от жизнена форма)
Приблизително 95% до 100% от съставките на общия продукт трябва да са с естествен произход (с вода и минерални или минерални съставки, считани за естествени)
Приблизително 95% до 100% от съставките на общия продукт трябва да бъдат с естествен произход (с вода и минерални или минерални съставки, считани за естествени)
95% до 100% от съставките, които могат да бъдат органични, трябва да бъдат органични (като растителен материал, пчелен восък, мляко …)
20% минимум от съставките на общия продукт трябва да бъдат органични (10% за минерали, считани за неорганични, защото не са получени от жизнена форма)

 

 

 
ICEA – Италия

Институтът за етично и екологично сертифициране се явява основният сертифициращ орган за натурална козметика в Италия. Всички продукти на Greenatural притежават такъв сертификат https://icea.bio/

 

Не е разрешено изпонето на химически, синтетитчни консерванти, синтезирани оцветителни, стабилизатори, ароматизатори, продукти, получени от нефтопреработка, силикони, полимери, ГМО.
Вредни технологии: атомен разпад на продуктите, химическо консервиране, аерация на продукти във вакуумна опаковка, обработени храни с фенол, радиоактивно облъчване.
Не се допуска провеждане на опити с животни при тестването на суровините.
Не е разрешено използването на суровини с животински произход, при получаването на които им е нанесена вреда, например животински колаген или еластин.