Немски прибор на Луната направи първата оценка на влиянието на радиацията върху човешкия организъм

1
164
Добави коментар
redbul80
redbul80

На тази нова снимка, заснета от лунохода „Юту 2“, се вижда стационарният научен апарат „Чанг’e 4“. Photo credit : CNSA/CLEP

27 септември 2020 г. 09:30 ч.

Светослав Александров. Немски прибор, доставен от китайската мисия „Чанг’e 4“ върху повърхността на обратната страна на Луната, направи първата оценка на влиянието на лунната радиация върху човешкия организъм. Съгласно получените резултати, краткосрочните пилотирани мисии в окололунното пространство не са проблем, но при дългосрочни експедиции и създаването на лунна база се увеличава рискът от рак и поради това се налагат допълнителни защити. 

„Астронавтите от пилотираната програма Аполо носеха със себе си устройства за измерване на космическата радиация, така наречените дозиметри, прикрепени към техните тела“, съобщава Оливър Ангерер от екипа на прибора LND (Lunar Lander Neutron and Dosimetry). „Но тези дозиметри можеха само да установят какво е било излагането на радиация в хода на цялата мисия“. Посредством LND може да се направи преценка за въздействието на радиацията в рамките на 1, 10 или 60 минути. Това позволява на изследователите да изчислят т.нар. „еквивалентна доза“, която е важна за установяване на биологическите ефекти.

И ето какво е измерил приборът. Един астронавт на лунната повърхност би получил доза от около 60 микросиверта на час. Това е десет пъти по-голямо количество радиация, отколкото би получил пътник по време на полет от Франкфурт до Ню Йорк и двеста пъти, отколкото получава човек на земната повърхност. В сравнение с астронавтите, живеещи на Международната космическа станция, лунните астронавти ще бъдат изложени на 2.6 пъти повече радиация. 

Поради това изследователите смятат, че бъдещите лунни бази ще са покрити с плътен слой скален материал, за да се намали рискът от възникване на ракови и други заболявания.

Напомням на читателите, че китайската мисия „Чанг’e 4“ кацна на обратната страна на Луната на 3-ти януари 2019 година. Мисията, както и доставеният от нея луноход „Юту 2“, са в отлично състояние и продължават да работят до ден днешен. 

Източник: DLR

https://www.space-bg.org/

https://www.cosmos.1.bg/