Новият европейски космически телескоп Хеопс с дебютно откритие: за пръв път разгада характеристиките на екзопланета!

1
115
Добави коментар
redbul80
redbul80

Данните за планетата „WASP-189 b“, получени от европейския космически телескоп „Хеопс“. Image credit : ESA

28 септември 2020 г. 16:51 ч.

Светослав Александров. През месец декември 2019 г. беше изстрелян най-новият космически телескоп на Европейската космическа агенция (ЕКА) на име „Хеопс“. Телескопът полага началото на следващия етап в изучаването на извънслънчевите планети – т.нар. екзопланети. За разлика от предишни телескопи като американските „Тес“ и „Кеплер“, които се ограничаваха в това да установят около кои звезди има планети и приблизително какви са техните размери, „Хеопс“ се съсредоточава върху вече известните екзопланети и прави първите открития на характеристиките им. 

Ето какво успяха да научат изследователите, стоящи зад проекта „Хеопс“, относно планетата „WASP-189 b“. 

Звездната система „WASP-189“ се намира сравнително близо до нас – на около 322 светлинни години в съзвездието Везни. Самата планета „WASP-189 b“ е много интересна – тя е от класа на т.нар. „горещи юпитери“. Тези планети представляват газови гиганти, подобни на добре познатите ни Юпитер и Сатурн, но за разлика от тях се намират съвсем близо до звездата си – по-близо дори от най-близката до Слънцето планета, Меркурий. В случая с „WASP-189 b“, тази планета прави една пълна обиколка около звездата само за 2.7 дни – толкова продължава една местна година. 

Благодарение на „Хеопс“ изследователите за пръв път успяха да измерят температурите на планетата – те достигат до 3 200 °C! С това „WASP-189 b“ се превръща в една от най-екстремните познати на човечеството планети. Дори желязото се превръща с газ. Очевидно е, че планетата е негостоприемна.

Учените също така установиха, че „WASP-189 b“ е по-масивна от очакваното, като нейният радиус е 1.6 пъти по-голям от този на Юпитер, най-голямата планета в Слънчевата система. Освен това звездата, около която обикаля планетата, е много необичайна – тя не е идеално кълбо, а е по-издута и по-хладна откъм екватора в сравнение с полюсите. Орбитата на планетата е също така под наклон, поради което „WASP-189 b“ преминава периодично край звездните полюси. 

Напомням на читателите, че мисията на „Хеопс“ започна през януари тази година и това първо откритие демонстрира ясно способностите на телескопа. Ние сме съвсем в началото на научната му програма – тепърва ще четем за нови открития относно извънслънчевите планети. 

Източник: ЕКА

https://www.space-bg.org/

https://www.cosmos.1.bg/