След изстрелването на следващия Крю Драгън екипажът на МКС става седемчленен!

1
226
Добави коментар
redbul80
redbul80

29 септември 2020 г. 19:30 ч. След като вторият космически кораб „Крю Драгън“ излети на 31-ви октомври тази година (стига метеорологичните условия да са благоприятни), постоянният екипаж на Международната космическа станция вече ще се състои от седем души – с един повече от досега. 

Полетът ще е факт седмица по-късно от очакваното поради графика на руските кораби „Союз“. Екипите на Роскосмос се нуждаят от допълнително време за изстрелването на „Союз МС-17“ с космонавтите Сергей Рижиков, Сергей Куд-Сверчков и астронавтката на НАСА Кейтлийн Рубинс, както и за връщането на „Союз МС-16“ с настоящия екипаж Анатолий Иванишин, Иван Вагнер и Крис Кесиди.

Вторият „Крю Драгън“ ще достави на МКС астронавтите на НАСА Майкъл Хопкинс, Виктор Гловър и Шанон Уокър, както и японският астронавт Соичи Ногучи. Така за пръв път чуждестранен гражданин ще полети на частен американски космически кораб.

Сертифицирането на новия кораб на САЩ е почти завършено. Взети са някои мерки на базата на научените уроци от полета на Боб Бенкен и Дъг Хърли, който приключи през август. Топлинният щит на „Крю Драгън“ е претърпял повече ерозия от очакваното и ще бъде модифициран. Освен това ще бъдат взети мерки срещу нежелани посетители след кацането. Напомням на читателите, че веднага след приводняването на Бенкен и Хърли, в региона пристигнаха симпатизанти на Доналд Тръмп. 

Увеличаването на екипажа на МКС е много важно за изследователската дейност. За съжаление днес астронавтите и космонавтите прекарват по-голямата част от работния ден, за да поддържат работоспособността на МКС и много малка част от времето им остава за наука. Счита се, че още един седми член ще доведе до повишаването на количеството на научната продукция почти двойно. 

За повече информация: НАСА

Кадър от успешното приводняване на кораба „Крю Драгън“ с астронавтите Боб Бенкен и Дъг Хърли на 2-ри август. Photo credit : NASA TV