Потвърдено: Изтичането на въздух на МКС е откъм руския сегмент!

1
155
Добави коментар
redbul80
redbul80

Структура на Международната космическа станция. Вляво е изобразен руският сегмент на МКС, а вдясно – американският сегмент. Image credit : NASA

29 септември 2020 г. 19:00 ч.

Светослав Александров. След дълго и упорито търсене, което включваше двукратна изолация на екипажа (през август и септември), екипите на НАСА и Роскосмос най-накрая успяха да разберат откъде изтича въздухът на Международната космическа станция. Това се случва откъм руския сегмент. 

Съгласно публикуваната от НАСА информация, пробойната се намира на модула „Звезда“. Понастоящем екипажът на станцията полага допълнителни усилия, за да разбере точното местонахождение. 

Напомням на читателите, че изтичането на въздуха бе установено за пръв път през септември миналата година. Тъй като течът бе незначителен, не бяха взети своевременно мерки. Но през изминалите няколко месеца положението се влоши, като въздухът започна да напуска станцията с пет пъти по-голяма скорост в сравнение с първоначално измерената. И досега течът не застрашава животът и здравето на екипажа, но въпреки това се наложи да бъде проведена диагностика на модулите на МКС.

В началото подозрението падна върху американския сегмент, като някои руски медии дори оповестиха това като категоричен факт. 

„Беше направена нездравословна спекулация относно разхерметизирането на станцията, при която определиха американците за виновни. Фактически никой нищо не знае все още“, оповести през август директорът на руската пилотирана космическа програма Сергей Крикальов. Именно тогава беше направена първата изолация на екипажа, като космонавтите Крис Кесиди, Анатолий Иванишин и Иван Вагнер бяха преместени в руския модул „Звезда“. Решението изолацията да бъде осъществена откъм руския сегмент бе обусловено от факта, че там има скачен кораб „Союз“, който служи като спасителна лодка. 

Това също така позволи да бъдат тествани всички модули на американския сегмент, както и повечето на руския. Тази първа диагностика не доведе до локализация на теча – нещо повече, всички американски модули се оказаха изправни. Eдинствените два модула, които не подлежаха на проверка, бяха руските „Поиск“ и „Звезда“, откъм които е пътят към космическия кораб „Союз“. Затова подозрението беше преместено към тях.

И така, по времето на втората изолация, която бе проведена през изминалия уикенд, екипажът на станцията използваше чувствителни ултразвукови детектори в „Поиск“ и „Звезда“. Резултатите показаха, че проблемът е именно в модула „Звезда“. 

Тепърва предстои да видим какви мерки ще бъдат взети за ограничаване на изтичането на въздух. 

https://www.space-bg.org/

https://www.cosmos.1.bg/