Ролан Гарос днес – Цвети срещу Серина, фаворити излизат на корта

1
140
Добави коментар
tipstersinvest
tipstersinvest

Цветана Пиронкова срещу Серина Уилямс
Цвети излиза на корта днес в пореден опит да победи една от най-великите тенисистки в историята. Този път обаче дори букмейкърите не я признават за абсолютен аутсайдер, а коефициента за нейна победа е около 3.

Двете тенисистки правят запомнящи се мачове помежду си. В 3 от петте двубоя до момента, Пиронкова успяваше да вземе първия сет, само за да допусне обрат. След силното представяне на Ю Ес Оупън, както и победата в първия кръг над Андреа Петкович, Цвети е заредена и пълна с амбиция за запомнящо се участие в Ролан Гарос.

Излишно е да изброяваме успехите на Серина, но си заслужава да се отбележи, че миналата година тук тя не се представи особено силно и отпадна още в третия кръг от 20-годишната тогава София Кенин. През тази година пък американката допусна вече загуби от доста по-слаби тенисистки – Ванг, Севастова, Роджърс и Сакари. Всъщност през 2020 до момента тя има едва три чисти успеха с по 2:0 сета, което показва, че за нея става все по-трудно да печели мачовете си.

Цвети Пиронкова престоя само 74 минути на корта срещу германката Петкович. Тя успя да реализира 6 пробива в мача, но и допусна 3. Клеят не може да се определи като любимата ѝ настилка, но през тази година това не е особен фактор предвид времето и новите топки, които са в игра. Нека ѝ пожелаем успех в мача!
 

Тенис фаворити при мъжете
Днес на корта излизат за вторите си мачове няколко от фаворитите при мъжете. Керванът повежда швейцарецът Стан Вавринка. В своя мач, който трябва да започне около 12 часа, той ще се изправи срещу германеца Доминик Кьопфер.

Вавринка не изживява най-силния период в кариерата си. Вече на 35 и под номер 17 в АТП ранклистата, тенисистът сякаш е преминал своя пик. Тук обаче идват големите „но-та“. През 2015 година той същно не беше основен фаворит на Ролан Гарос. В схемата тогава се получиха няколко невероятни двубои. На четвъртфиналите Вавринка успя да развенчае един от основните фаворити – Роджър Федерер, като го победи с 3:0 сета. Новак Джокович от своя страна свърши много работа, отстранявайки последователно Рафа Надал и Анди Мъри, за да се стигне до финала в Париж. Дали умората от 2-сетовия мач с Мъри, дали това, че нямаше и ден почивка, попречиха на Джокера в заветния мач.

Останалото, както се казва, е история. Вавринка спечели втората от трите си титли от Големия шлем именно на Ролан Гарос. Има и още – през тази година Стан е с баланс от 16 победи само срещу 3 загуби, като баланса му на клей е 8:1. В първия кръг той отнесе Анди Мъри, като му даде само 6 гейма и допусна едва 3 точки за пробив – във втория гейм на третия сет.

Доминик Кьопфер изживя турнира на живота си, достигайки до четвъртфиналите в Рим. Трябва обаче да се спомене факта, че там той не срещна нито един от топ фаворитите до мача си с Джокович. Това, заедно с факта, че клея не е любимата му настилка, правят Станислас Вавринка пълен фаворит в мача.

Когато победиш деветкратния шампион в Рим Рафаел Надал, и то с 2:0 сета, няма как да не станеш фаворит за спечелването на титлата. Именно това стори 28-годишния Диего Шварцман преди 10 дни. Достигането до финал на турнира беше страхотно постижение за аржентинеца, а в първия мач на Ролан Гарос той помете сърбина Кецманович – 6:0, 6:1, 6:3.

При победа днес, Лоренцо Джустино вероятно ще надмине върховото си класиране в АТП ранклистата. Уловката обаче е, че това върхово класиране е 151-вото място. В момента той се намира на 157-ма позиция. Италианецът изигра най-дългия мач до момента на Ролан Гарос, като остана 6 часа и 5 минути на корта, за да спечели мача от първия кръг срещу французина Муте. Времето за възстановяване не е много, а за сравнение, Диего Шварцман завърши мача си за час и 48 минути и е абсолютен фаворит на букмейкърите.

Стигаме и до един от топ фаворитите в турнира. Шампион от Ю Ес Оупън, финалист от миналогодишното издание на Ролан Гарос, специалист на клей и световен номер 3 към момента. Доминик Тийм е сред играчите, на които е предопределено да разбият доминацията на голямата четворка. Роденият през 1993 година австриец получи необходимата доза самочувствие след триумфа в Ню Йорк и ще се появи на корта гладен за успех.

Джак Сок е много интересен случай. Само преди 3 години той беше номер 8 в света, като участва на световните финали в париж. Падението на американеца е огромно и днес той влиза в мача като номер 310 в АТП ранклистата. Много вероятно е той да очаква повече турнирите на двойки на Ролан Гарос, където има доста сериозни успехи. Днес обаче Тийм е абсолютен фаворит, а победа с 3:0 сета е оценена на 1,44 коефициент.

При всичкото ни уважение към Макензи Макдоналд, днес ще отделим много малко време за мача му срещу Рафаел Надал. Американецът е на 25 години, но рядко излиза от родината си и играе турнири предимно в САЩ. Интересен факт е, че Макензи е в тура от 2012 година, но в официалната статистика има изиграни едва 17 мача на клей, от които само 4 победи. Прескачането на първия кръг на Ролан Гарос може би е огромно постижение за тенисиста, но днешното изпитание ще е непосилно.

За Рафа Надал надали има нужда да говорим. ще споменем само, че някои букмейкъри не приемат залози за негов успех днес.

Надали някой очаква изненада от Пиер-Юг Ербер срещу Александър Зверев днес. Дори и спада в ранклистата за германеца го оставят като един от най-силните играчи. По ред обстоятелства, той достигна до финала на Ю Ес Оупън преди две седмици и със сигурност тук ще бъде още по-гладен за успех.

Отбелязваме и вторите мачове на Каспер Рууд и Кей Нишикори, които ще започнат не преди 15 ч. днес.

Шоу при жените
Вика Азаренка изживява втора младост след пандемията от Коронавирус. Тенисистката спечели серия от 12 поредни мача в САЩ, като след титлата в Синсинати загуби финала на Ю Ес Оупън. Виктория поигра около час в първия кръг и даде само 3 гейма на Ковинич. Азаренка е приемана за една от топ фаворитките на Ролан Гарос.

Шмидлова имаше нелека задача да играе с Винъс Уилямс. Въпреки, че записа чиста победа, тя изкара малко над 2 часа на корта. Днешното изпитание обаче се очертава като непосилно за черногорката, която е 161-ва в УТА ранклистата. Показателен е факта, че успех на Азаренка с 2:0 сета е оценен на 1,35 коефициент.

Още един сблъсък на фаворитка срещу абсолютен аутсайдер при жените е срещата Свитолина – Сарасуа. Украйнката е в топ 5 на женския тенис вече 4 години, което е доста сериозно постижение, предвид честите размени по върховете на УТА. Тя загря за Ролан Гарос с титла от Страсбург миналата седмица. Въпреки това първия кръг не беше лесен и сочената за абсолютен фаворит Свитолина допусна цели 6 пробива на свой сервис срещу рускинята Грачева. Рената Сарасуа от своя страна беше доста убедителна и даде само 3 гейма за час игра на представителката на домакините Жакемо.

При едно подценяване от Свитолина днес забелязваме много висок коефициент от 1.91 за хендикап от +5.5 гейма за Сарасуа.

Симона Халеп е фаворит във всеки турнир, в който играе. Румънката влиза в срещата днес с актив от 21 победи и 2 загуби за годината до момента. Тези победи ѝ донесоха титлите в Дубай, както и на клея в Прага и Рим. Халеп е спечелила и петте си мача срещу днешната съперничка. Ролан Гарос е символичен турнир за нея. Тя години наред преследваше своята титла от Шлема, докато най-накрая успя да я завоюва именно в Париж през 2018 година. През минлата година Симона изненадващо отпадна от Аманда Анисимова на четвъртфиналите и най-вероятно се е подготвила за реванш.

Категория: Мачовете днес

Тагове:
Цветана Пиронкова, Ролан Гарос, Серина Уилямс