След отлагания на два полета на СпейсЕкс: Мъск пристигна във Флорида за проверка

1
131
Добави коментар
redbul80
redbul80

5 октомври 2020 г. 19:25 ч. Като правило в космонавтиката отлаганията никога не са повод за безпокойство, независимо дали се случват в САЩ, Европа, Русия или другаде. По-добре полетът да бъде отложен, отколкото да завърши с провал, нали така? Затова понякога мисиите се протакат в продължение на седмици, даже месеци след тяхното пристигане на стартовата площадка, преди да дойде моментът на изстрелването. И в това няма никаква драма. 

Не и за Мъск. Преди четири дни автоматичното броене прекъсна 18 секунди преди изстрелването на спътници „Старлинк“ заради дефектен датчик на стартовата площадка, а преди два дни чисто нов GPS сателит не успя да излети, след като на втората секунда преди отлитането компютърът отчете по-голямо налягане в турбопомпата на единия от двигателите. 

Нито един от случаите не е фатален. Но предприемачът реши, че трябва да вземе нещата в свои ръце и днес пристигна във Флорида, за да направи лично проверка какво се случва и да мотивира работниците си.

Напомням на читателите, че днес Мъск работи основно в Тексас, където съвместно с избран екип на СпейсЕкс конструират следващия пилотиран кораб „Старшип“ и неговата свръхтежка ракета „Супер Хеви“. С помощта на тези машини до 2024-та година човек трябва да стъпи на Луната, а по-нататък да се отправи към Марс.

Но това не значи, че класическата ракета „Фолкън 9“ и нейният свръхтежък вариант „Фолкън Хеви“ са отписани. Предприемачът оповести в Туитър, че през 2021-та година е залегнал амбициозен план – трябва да има поне 48 полета на „Фолкън“-ите!

Никога досега частна компания не е изпълнявала толкова много изстрелвания – и ето защо Мъск се притеснява от последните две отлагания. Ако периодично „Фолкън“-ите продължават да търпят забавяния, няма как да имаме почти 50 мисии догодина.

Предприемачът ще разгледа всички аспекти от подготовката за полет – стартова площадка, горивни системи, структурни компоненти, авионики, регулаторни процедури, метеорологични условия и т.н… 

Засега обаче СпейсЕкс се справя повече от добре. Само през тази година компанията изстреля пилотиран кораб до МКС, а междувременно проведе 16 пуска на спътници от поредицата „Старлинк“ – всичките успешни. Реално погледнато Мъск не е имал провал от 2016-та година, когато ракета „Фолкън 9“ експлодира на стартовата площадка. 

Снимка от изстрелването на 31 август – последното на СпейсЕкс за 2020-та до този момент. Photo credit : SpaceX