Как да си осигурим оптимален спирачен път

1
166
Добави коментар
clashbade
clashbade

24.09.2020 • Кандидат за Автомобил

Как да си осигурим оптимален спирачен път

Шофирането на един автомобил изисква не само правилно движение, но и адекватно спиране. Независимо от скоростта, винаги се налага внезапно преустановяване на движението. Има няколко фактора, от които зависи благоприятният изход от ситуацията, и в повечето случаи те са под наш контрол за разлика от непредвидените ситуации по пътищата.

Как да спрем адекватно на пътя

За краткия спирачен път са важни, както състоянието на гумите, така и изправността на спирачния апарат. В това число и използваните спирачни дискове. Последните са неделим компонент от спирачната система на автомобила. Без тяхната правилна работа няма да се създаде нужното триене, което е основна предпоставка за намаляване на скоростта.

Спирачните дискове се изработват от висококачествени сплави, които могат да понесат изключително високи температури. Когато са изработени правилно, те са способни да издържат на високи натоварвания, без да се износват бързо. Всеки спирачен диск се монтира на главината на колелата и е обхванат от накладки. Процесът на спиране се задейства с натискане на спирачния педал. С помощта на вакуумна помпа, спирачната течност нахлува под налягане в маркучите и достига до спирачния апарат. От тук следва притискане на накладките до спирачните дискове, като по този начин се създава триене и се забавя движението. Триенето е главната причина за износване на дисковете и накладките.

Навременната подмяна би ни осигурила нужното спокойствие на пътя. Избирайте качествени и проверени продукти. За препоръчване е да си направете онлайн справка за видовете и цените на спирачните дискове, използвайте популярни сайтове като T-Auto. Така ще имате предварителна яснота на разходите.

За адекватното спиране не е за пренебрегване и реакцията на водача. Доказано е, че има пряка връзка между последното и дължината на спирачния път. При един средностатистически шофьор се счита, че времето за реакция е около една секунда. При все това, изчислението на спирачния път е приблизително, тъй като при него играят роля и много други фактори. Всеки компонент на спирачната система е от значение. Колкото по–нови и качествени са те, колкото по–бърза е реакцията, толкова по–кратко ще е времето за достигане на покой. Дори и тонажът на автомобила има значение, а колко много влияе състоянието на пътната настилка, е ясно за всеки шофьор.

Изчисляване на спирачния път

Спирачният път се изчислява приблизително чрез следната формула – (скоростта/10) x (скоростта/10). Това означава, че когато скоростта се удвои, спирачният път се умножава четирикратно. Така или иначе няма точно число. Редно е да се грижите своевременно за износените части и да бъдете разумни на пътя.

 

Свързани постове