4 ефективни начина да намалите сметките за отопление през зимата

1
163
Добави коментар
clashbade
clashbade

Студените месеци предстоят и много от нас се замислят отрано как да си осигурят топъл и приветлив дом. Същевременно се чудим това ще ни коства солидни средства и как да оптимизираме разходите. За щастие, има няколко ефективни варианта, чрез помощта на които да постигнем тази цел.

Отоплителни инсталации

Първото и важно условие е да направите избор на подходящата отоплителна инсталация. Ако тук нещата куцат, дори да изпълните всичко останало, няма да сте доволни от крайните резултати. Използването на климатик си остава един от основните и удачни варианти. Когато изберете качествено устройство, което отговаря на помещенията, които ще отоплявате, имате всички предпоставки да се насладите на зимата от уюта на дома.

Добре е да се съобразите с няколко допълнителни условия при монтаж на климатик. От това зависи неговата ефективност. Много от фирмите, предлагащи въпросните уреди, ще ви спестят усилията и ще се погрижат сами за поставянето му. Това е правилният избор поради спецификата на дейността.

За да е коректно инсталиран един климатик, първоначално трябва да се уверите в надеждното позициониране на външното тяло. Важна особеност при монтажа е, че то трябва да се намира в позиция по–ниска от вътрешното. Отделете специално внимание на свързването на всички медни тръби, които ще се използват. Има и други незначителни подробности, но ако се възползвате от услугите на специалисти, не е необходимо да се ангажирате с тях.

Изолация

Това е един от гарантирано успешните начини за увеличаване продуктивността на отоплителните инсталации. Колкото по–плътна е изолацията, толкова по–ефективно ще е отоплението. Не се тревожете, че се налага да вложите повече средства. Те ще се възвърнат под формата на спестени месечни разходи за ток.

Уплътняване

Не допускайте прозорците и вратите да страдат от недостатъчно уплътняване. Ако има наличието на повредени уплътнения, задължително ги сменете. Наглед проблемът е елементарен, но може да ви коства значителна разлика в температурните показания вътре в дома. Специално прозрачно фолио за стъкла също би ви помогнало за намаляване топлозагубите от прозореца.

Използване на дигитален термостат

Тази модерна джаджа, плод на технологичния подем на нашето време, е изключително удобна и полезна. Чрез нея можете да упражнявате нужния контрол върху отоплителните системи и уреди. Настройването на програмата в оптимални градуси по време на сън или излизане от дома може да ви спести до 30% от електроенергията.

Нужна е само веднъж да се намесите за целия сезон, докато не решите, че е дошло време за промяна. Така ще се радвате на топлина, когато сте у дома и поддържане на минимална температура през останалото време.