Отоплителни инсталации за къща: Как да постигнете максимална ефективност

1
135
Добави коментар
clashbade
clashbade

Изборът на отопление за къща зависи от много фактори, но основният винаги си остава не само инвестицията, а крайният ефект

Формулата на подходящия избор на отоплителни инсталации за къща се движи в следните рамки: икономично, практично и ефективно. Ако сте постигнали и трите изисквания, вие тепърва ще се радвате на комфорт във всички помещения, без да съжалявате за решението си. Понякога зимата ни плаши, защото с настъпването на студените дни, ни предстоят не само снежни забавления, но и огромни разходи за сметки.

Съвременните тенденции изискват да се фокусираме върху екологичните възможности за битово отопление на дома. Най-подходящите сред тях са алтернативи, които предлагат цялостна концепция за вашата къща, а именно котли на твърдо гориво, електрически и нафтови котли, климатици, камини и т.н. Ще разгледаме по-подробно няколко от по-търсените на пазара и предпочитани от собственици на имоти.

Климатици за отопление на къщата

Климатичните системи имат едно сигурно предимство – те могат да ни осигурят топлина през зимата и приятно охлаждане през лятото. Те безспорно са ефективно средство, когато целим да постигнем желаната температура, лесно превключвайки от един режим на друг.

В зависимост от квадратурата ще са ви нужни няколко уреда, които ще бъдат милостиви към разходите ви за електроенергия, няма да изискват носене на консумативи, нито да вдигат прах, дим или да замърсяват по някакъв начин.

Съвременните модели разполагат и с функция за пречистване на въздуха, което е още един техен плюс.

Ако използвате дърва за отопление, то ще ви струва почти два пъти по-евтино, отколкото ако разчитате на газ. Те, заедно с въглищата, определено се класифицират като търсен ресурс за отопление, основно заради ниската си цена.

Добрият избор на вид дървесина е бук, дъб, габър, защото отдават доволно количество топлина, а и гарантират постигане и поддържане на висока температура в помещенията. Извън традиционния отоплителен сезон, стойността им е още по-малка, което означава, че бихте могли да се запасите месеци преди това и да си спестите 15 % от средствата, предвидени за този вид гориво.

Модерните котли се изработват от различни материали и са отлично оборудвани. Те имат вградени термометри и регулатори за температурата. Размерите им са компактни, имат приятелски настроен към интериора външен вид, както и дълъг експлоатационен период.

Електрически и нафтови котли

Електрическите котли се отличават с лесен монтаж, което ги прави подходящи за еднофамилни къщи, офиси или апартаменти. Те са вписват не само в проекти за ново строителство, но и при модернизация на строени преди години жилищни сгради. Размерите им са компактни, тежат малко и се поддържат безпроблемно, благодарение на своята опростена и удобна концепция за управление.

Някои видове са снабдени със смарт електроника и предлагат интелигентни опции за контрол на цялата отоплителна система.

Нафтовите котли покриват високи стандарти на комфорт при отопление на сградите за битови и промишлени нужди. Новите серии повишават ефективността си чрез скритата топлина, която се получава при кондензирането на водните пари в димните газове.

Многообразието от модели покрива всички индивидуални очаквания, като може да бъде обсъдено и съобразено при консултация с експерти в областта.