Японско-европейската мисия БепиКоломбо е в готовност за посещение на Венера на 15-ти октомври

1
141
Добави коментар
redbul80
redbul80

Тази снимка на Земята бе заснета от „БепиКоломбо“ на 10-ти април тази година, когато автоматичната междупланетна станция се намираше на 18 600 километра от нашата планета. Photo credit : ESA/BepiColombo/MTM

 

13 октомври 2020 г. 16:20 ч.

Светослав Александров. Ако всичко мине по план, на 15-ти октомври в 06:58 ч. българско време мисията на Европейската космическа агенция (ЕКА) и Япония „БепиКоломбо“ ще прелети край Венера на разстояние 10 720 километра. 

За разлика от други облитания на планетата от предишни автоматични междупланетни станции, този път обществеността ще следи събитието с особен интерес. Напомням на читателите, че на 14-ти септември изследователи от САЩ и Великобритания оповестиха, че в атмосферата на Венера има фосфин – вещество, което може да е показател за наличието на живот. 

Това откритие обаче бе направено посредством наземни телескопи. Сега за пръв път предстои да бъде потвърдено от космическа мисия. 

Тъй като „БепиКоломбо“, както споменах в началото на публикацията, ще се озове на 10 720 километра от Венера, това може да се окаже твърде далечно разстояние, за да е възможно фосфинът да бъде идентифициран от чувствителните прибори на борда. Въпреки всичко учените ще се опитат да направят всичко по силите си. 

Ако този опит не се увенчае с успех, следваща възможност ще се открие на 26-ти декември, когато европейско-американската мисия „Солар Орбитър“ на свой ред ще доближи Венера. По-нататъшен шанс ще се появи на 20-ти февруари 2021 г., когато мисията на САЩ „Паркър“ ще прелети край планетата. На 8-ми август същата година „Солар Орбитър“ отново ще направи посещение, а два дни по-късно то ще бъде последвано и от ново облитане на „БепиКоломбо“.

Освен фосфина, мисиите ще изучават съдържанието на серния диоксид във венерианската атмосфера. Тъй като този газ се разрушава лесно от ултравиолетовите слънчеви лъчи, ако бъде открит в големи количества, той ще е признак за съвременна вулканична активност на Венера. 

Предстоят ни вълнуващи времена по отношение на изследванията на най-близката до Земята планета. 

За повече информация: ЕКА

https://www.space-bg.org/

https://www.cosmos.1.bg/