Косачки за трева – видове и предимства

1
187
Добави коментар
aganbox
aganbox

Обработката на зелените площи около дома или работното място изисква постоянство и грижа.

А изборът на подходяща косачка за трева зависи от няколко основни фактора. Със сигурност водеща роля при такава преценка играе теренът – каква е площта и спецификата му, за да бъде поддържан по най-добрия начин.

Трябва да се съобразим и до каква степен е приемливо нивото на шум, защото при някои видове косачки за трева то е по-високо, в сравнение с други. А не на последно място, при избора на такъв уред фактор е и бюджетът, с който разполагаме.

Какви видове косачки за трева има на пазара?

Според начина на потребление на енергия уредите за поддръжка на тревните площи могат да се класифицират по следния начин:

Механични. При тях се използва само физическа сила. Предимството е, че нямат нужда от източник на енергия, бил той електрически ток или гориво (бензин). Основният минус е именно в това, че всички усилия се влагат от този, който оперира с косачката;
Бензинови. Определено е по-леко да се работи с такъв вид уред, отколкото с механичния му еквивалент. Но като ниво на замърсяване и шум бензиновата резачка създава в най-голяма степен неудобства и на работещия, и на околните;
Електрическа. Функционира със захранване от електропреносната мрежа. Нивото на шума е сравнително по-ниско, отколкото при бензиновите, а замърсяване няма. Неудобството се съдържа в това, че при обработка на по-големи площи, кабелът може да се окаже недостатъчно дълъг;
Акумулаторна. Работи с батерия и може да покрива всякакви площи, тъй като няма нужда да бъде включена в контакта. Това, което може да се разглежда като минус, е вариантът зарядът на акумулаторната косачка да се изчерпи, преди да е свършена необходимата дейност по поддръжка на терена. Но при редовно зареждане и правилна преценка на капацитета това се случва рядко.

В технологично отношение електрическите и акумулаторните косачки за трева превъзхождат моторните и механичните. Последните, разбира се, са най-евтини, което ги прави и най-подходящи за потребителите с по-нисък бюджет.

Но като прецизност на работата и като качество на изпълнението кабелните и безжичните инструменти без съмнение стоят на по-високо ниво. Акумулаторните продукти в тази категория обикновено заемат най-горния ценови сегмент, особено инструментите, които са оборудвано с две батерии и издържат на по-продължителна работа.

Перфектно подрязване и удобство при работа

Подкастрянето до ръба по напълно права линия е търсеният ефект при работа с косачка за трева. Това в най-голяма степен се постига с акумулаторните варианти, както и с много от кабелните разновидности.

При високия клас на безжичните Bosch Rotak 43 Li е вграден и Syneon чип, който интелигентно управлява и разпределя енергията, а ръкохватките са проектирани така, че да намаляват мускулното напрежение при този труд.

При избора на косачка трябва да се има предвид също така колко е голям контейнерът за събиране на вече подрязаната трева. Колкото е по-обемен, толкова по-дълго време може да продължи работата без прекъсване. От друга страна, при покриване на по-малки площи пък по-компактен контейнер също върши работа, тъй като тогава има повече лекота при движението.