Родителите вече признават значението на дигиталната грамотност на децата си

1
399
Добави коментар
pixelmedia
pixelmedia

Международната верига школи по програмиране Logiscool, която наскоро се сдоби със своя трети франчайз партньор в София, проведе мащабно проучване на нагласите сред родителите на учениците. От него става ясно, че през последните трудни месеци мнението на повечето родители за дигиталната грамотност се е променило значително и днес те в много по-голяма степен признават нейното значение.

 

“Това поколение расте с джаджи в ръцете си. Ако те вече използват тези устройства, то най-добре е да са не само пасивни потребители, a и активни създатели на цифровото пространство около тях. Дигиталната грамотност ще бъде от съществено значение за техния бъдещ успех. Това също беше добре разбрано и признато от родителите през последното предизвикателно време, въз основа на консултациите между хилядите родители на школници в Logiscool и училищните координатори на стоте международни училища на Logiscool” – обяснява по този повод д-р Брюер Анита (Breuer Anita), главен изпълнителен директор на Logiscool.

 

Повечето родители оценяват значението на дигиталната грамотност не само за бъдещата реализация на децата в технологичния сектор, а и като важен фактор за развитие във всяка друга област. Предимството на школите Logiscool е, че в тях се преподава програмиране и други дигитални дисциплини, използвайки забавни методи. Знанията, които придобиват школниците, могат да бъдат добре използвани и в училище. Освен това, докато създават своите програмни проекти, логическото им мислене се развива и те стават по-уверени в себе си. Много от тях започват да разбират по-добре математиката и все повече да я харесват.

 

Предимството на Logiscool мрежата става още по-голямо, защото Logiscool школите използват своя собствена платформа – Scoolcode. Платформата е изключително модерна и се адаптира към възрастта на децата както и към техните познания, и като такава винаги е с една стъпка напред. Освен платформата, Logiscool има своя собствена учебна програма с повече от 600 занятия, която постоянно се допълва и разширява от образователния екип от педагози и ИТ специалисти на Logiscool, за да бъдем в крак с времето и да предлагаме на децата най-актуалните и ориентирани към бъдещето знания. 

 

Тази есен Logiscool разшири значително своите присъствени и онлайн обучения, както в чужбина, така и в България. Освен популярните курсове по програмиране, се въвеждат и такива по роботика и видео продукция. У нас франчайз веригата вече има три школи – две в София и една в Пловдив. По-голямата част от предлаганите курсове са достъпни също и онлайн, което ги прави много по-гъвкави и позволява в тях да се включат деца от всички български градове, както и от целия свят.

 

“Независимо дали в Logiscool школите или онлайн, ние ще продължим да предоставяме нашите образователни услуги. Въз основа на нашия опит, можем да кажем, че родителите са много добре запознати. Те разбират важността на образованието, фокусирано върху дигиталната грамотност. Ако имат възможност, децата им не спират да посещават нашите курсове, дори по време на карантина” – д-р Брюер Анита.

 

През септември Logiscool школите започнаха отново своите курсове в България с разширена програма, подготвени за присъствено обучение или онлайн, ако е необходимо. Най-малките участници вече могат да развиват уменията си по програмиране, създавайки 3D игри. За по-големите е предвидено обучение по роботика и заснемане на видео продукция.

 

Междувременно от школите съобщиха, че започват да предлагат експертна подкрепа за училищата. Това включва безплатни извънкласни дейности и упражнения за образователните институции с различна тематика и форми, интерактивни презентации по теми като интернет безопасност, нетикет и кариерно ориентиране, демо уроци по програмиране, при които учениците могат да опитат визуалното програмиране и да създадат истинска компютърна игра, предоставяне на допълнителни учебни материали, спонсорство на събития, както и стипендии.

Сподели в: