УСПЕХ: Пилотираният космически кораб Союз МС-17 излетя и се скачи с МКС!

1
171
Добави коментар
redbul80
redbul80

Снимка от днешното изстрелване. Photo credit : Roscosmos

14 октомври 2020 г. 14:30 ч.

Светослав Александров. Блестящо начало на мисията на руския пилотиран космически кораб „Союз МС-17“! Изстрелването беше осъществено тази сутрин, на 14-ти октомври, в 08:45 ч. българско време посредством ракета-носител „Союз-2.1а“. Девет минути по-късно корабът се отдели успешно от горната степен на ракетата и започна самостоятелно сближаване с Международната космическа станция. На борда на „Союз МС-17“ пътуваха руските космонавти Сергей Рижиков и Сергей Куд-Сверчков, както и американската астронавтка Кейтлийн Рубинс. 

Преди старта членовете на екипажа изпълниха всички традиционни за руската космонавтика обичаи. Те оставиха своите автографи върху вратата на хотел „Космонавт“, след което напуснаха хотела под съпровода на песента на Земляне „Трава у дома“ (още известна като „Земля в иллюминаторе“) и се качиха на специално оборудвания автобус, който ги закара на Площадка №254. 

Повече за обичаите на космонавтите можете да чуете в интервюто на Светослав Александров за БНР, което беше излъчено през септември. 

Днешният полет беше втори пилотиран за руската космическа ракета „Союз-2.1а“. До 2019-та година руснаците изпращаха космонавтите в орбита посредством старата ракета „Союз-ФГ“, която обаче притежаваше аналогови украински системи за управление. За разлика от нея „Союз-2.1а“ е изцяло цифровизирана и изцяло руска. 

„Союз МС-17“ се скачи с МКС само след 3 часа и 3 минути – рекордно кратко време за полет на кораб до станция в орбита. Въпреки всичко това все още не е абсолютен рекорд в космонавтиката, като първите три места за най-кратки полети до цел в околоземна орбита продължават да се заемат от съветските мисии „Космос-213“, „Космос-188“ и американската „Джемини 11“. Абсолютните рекорди, включващи излитане и скачване, независимо откъде докъде, се държат от пилотираните лунни модули на програмата „Аполо“ на НАСА, които са излитали от лунната повърхност и са се скачвали с командните модули. 

Ето кои са тримата нови членове на екипажа на МКС:

Сергей Рижиков, командир на кораба „Союз МС-17“. Това е втори космически полет за него – предишният бе по време на мисията на „Союз МС-02“ в края на 2016 година. Тогава космонавтът прекара в орбита около шест месеца.

Новакът е Сергей Куд-Сверчков – първи полет за него. Младият космонавт е роден през 1983 г. в Байконур, тогава част от Казахска ССР. През 2010 година е избран официално за член на отряда на космонавтите към Роскосмос.

Кейтлийн Рубинс е американска астронавтка. Тя също е с една предходна мисия зад гърба си, „Союз МС-01“ през 2016 година.

Голямата въпросителна днес е дали това бе последното изстрелване на руски пилотиран кораб с американски астронавт. За съжаление отношенията между САЩ и Русия през последните месеци и години са силно влошени, а поведението на шефа на Роскосмос Дмитрий Рогозин въобще не е дипломатично и не помага. След въвеждането на корабите „Крю Драгън“ в експлоатация американските астронавти вече не зависят от руските ракети, но въпреки това е хубаво сътрудничеството да продължи. Надеждите са, че скоро ще бъде финализиран договор за полети на разменни начала. В такъв случай американците ще позволят да използват „Союз“-ите, докато периодично руски космонавти ще летят на кораби на САЩ. 

Иначе следващият полет на „Крю Драгън“ трябва да е факт през първата половина на ноември, стига да няма допълнителни отлагания. 

За повече информация: Роскосмос

https://www.space-bg.org/

https://www.cosmos.1.bg/