Как да оптимизирате отоплението у дома и да постигнете максимална ефективност

1
218
Добави коментар
clashbade
clashbade

Някои препоръки, които могат да ви помогнат в постигането на максимална ефективност в отоплението на жилището

Първата стъпка в създаването на пълноценен уют в дома е осигуряването на отопление, което отговаря на очакванията ви, удовлетворява напълно потребностите ви и е икономично, доколкото това е съществен фактор за бюджета ви. Температурата в помещенията е основен приоритет през зимните месеци. Колкото и да ни се иска да спестим, целта на всички е само една – да се завърнем след натоварения ден в топлото си, комфортно жилище.

Какви са опциите ви, ако тепърва избирате отопление за студения сезон?

·  Климатици – новите модели са енергийноефективни и пестят средствата ви. С тях решавате не само проблема с отоплението, но и този с охлаждането през лятото.

·  Газови инсталации – Предпочитан вариант, защото е екологичен и гарантира висока ефективност. Дори да няма достъп до мрежа във вашето населено място, може да си изградите автономно отопление на газ.

·  Камини на пелети – Топлината е много приятна, а и са лесни за поддръжка, което ги прави също търсен начин през последните години.

·  Термопомпа – Друга възможност за затопляне на стаите, който също се счита за изгоден. Има различни видове, които работят на принципа въздух-вода, въздух-въздух, земя-вода.

 7 препоръки за оптимизиране на отоплението

1. Практичен интериор   

Интериорната среда включва не само хармонично съчетание на цветове и мебели със съвременна функционалност, но и практичен подход при изпълнението на самата подредба. Пред уредите, с които ще отоплявате къщата си, не поставяйте обзавеждане.

Оставете въздуха да циркулира свободно. Прекалено обемните шкафове и кресла не са особено разумни, защото затрудняват преминаването на топлината или дори пречат на работата на радиаторите, ако имате монтирани такива.  

2. Топлото да не бяга

Знаем този съвет от миналото още, когато сме били свидетели как се слагат завивки по праговете и прозорците. Днес има и модерни декорации, които ще ви свършат работа. Те се поставят на праговете до вратите или на други места, които прецените, че са рискови и пропускат топлината навън.

3. Имате ли килим на пода

Ако сте от хората, които не обичат килими, помислете дали да не направите компромис с тях през зимата. Те могат да задържат топлината в апартамента ви, а и създават допълнителни удобства, особено ако сте семейство с малки деца. Съществува и специална настилка с изолация, която може да ги замести, което е удачно като инвестиция, стига да се вписва в планирания ви бюджет за ремонт.

4. Мъдро и пестеливо отношение към уредите

Неслучайно повечето съвременни уреди имат вграден таймер, който може да се използва за включване и изключване по ваша преценка. Контролирането на този процес е не само за удобство, но и за повишаване на енергийната ефективност. Не е препоръчително да спирате напълно уреда, когато не сте вкъщи. Целта е да се стремите към поддържане на постоянна температура, за да не се налага да го усилвате на максимална степен, когато се приберете и искате бързо да затоплите дома. Това е причина за голяма консумация на енергия, която рефлектира пряко и върху сметките ви в края на месеца.

5. Осигурете достъп на слънцето

Зимата не е сезонът, в който трябва да се криете от слънцето. Сутрин дръпнете пердетата и вдигнете щорите, така че да пропускате достатъчно светлина отвън. Тя ще допринесе да ви е топло и да се чувствате приятно във вашия дом. Когато се приберете, побързайте да направите обратното – покрийте отново прозорците, за да съхраните събраното количество енергия.

6. Затваряйте вратите

Едно простичко решение, което мнозина подценяват. Тук ще ви е трудно да обучите и децата да го правят, но усилията в тази посока си заслужават. Стаите, които не използвате в момента, няма нужда да стоят отворени.

Ако пък имате такива, които са студени и не ги отоплявате, правилото става абсолютно задължително. За предпочитане е изобщо да нямате такива помещения, защото те ограбват много от цялостното ви отопление и рязко покачват стойността на сметките ви, ако се наложи да ги загреете бързо.  

Напълно постижимо е домът ви да бъде добре отоплен, да изпитвате удоволствие, когато се завръщате вечер и да се наслаждавате на комфорт през предстоящите студени месеци. Ако срещате затруднения и имате съмнения относно мерките, които трябва да предприемете, потърсете за мнение специалисти, занимаващи се с отопление и климатизация.