Как да ни е топло в колата по време на пътуване

1
148
Добави коментар
clashbade
clashbade

Много често не обръщаме достатъчно внимание на някои части от автомобила, докато не стане твърде късно. Със смяната на сезоните и особено след настъпване на неблагоприятни зимни условия е добре да се погрижим за някои неща, ако искаме да ни е топло, докато шофираме или се возим.

Комфортът за нас е на първо място. У дома, в офиса или в колата искаме всичко да работи правилно и да ни осигурява нужното удобство. Това обаче не става от само себе си.

Ето за какво да бъдем бдителни: Няколко фактора, влияещи на парното в колата

Причините за нежеланото явление са няколко. Ще разгледаме основните и регулярни от тях. При повечето модели автомобили охлаждащата, и респективно затоплящата система, е пряко свързана с работата на двигателя. Антифризът е един от отговорниците за охлаждането на двигателя и пренасянето на топлината в купето. Ако там има неизправност, веднага ще го усетите. Ако се касае само за спадане на нивото на течността под нормата, лесно ще попълните липсите. В други от случаите може просто да се нуждаете от обезвъздушаване на охладителната система.

Натрупването на ръжда и мръсотия могат да затруднят работата на последната. Това може да наруши нормалното движение на основната клапа на термостата за кола. Този процес от своя страна нарушава циркулацията на антифриза и е възможно той да си остане в така наречения малък кръг, без да бъде допуснат до радиатора, който ви осигурява топлина. В този случай на двигателя ще му е нужно много повече време, за да достигне нужната температура, а понякога дори може да не успее да го направи. Решението не е трудно. Трябва да смените термостата и антифриза. Осведомете се от сайтове като T-Auto колко може да ви струват нужните компоненти. Така бързо ще направите справка и по отношение на разнообразието от модели, което се предлага на пазара.

Проверете вентилатора. Това е просто устройство, задвижващо топлия въздух, което го доставя в купето на автомобила ви. Тествайте го. Ако работи правилно и не откриете наличието на странен шум от посока на вентилационната система, възможно е проблемът да е другаде.

Последният виновник за студа в купето може да се окаже самият термостат. След стартиране на двигателя антифризът напуска малкия кръг и достига до радиатора. Така се осъществява загряване на агрегата. Когато това е факт, термостатът се включва в действие и доставя охлаждаща течност до големия кръг, който е част от парното в купето.  

За финал – редовната диагностика и навременното откриване на проблемите по отношение на отоплението в купето може да ви костват малко нерви и ниски разходи. Не подминавайте и дребните знаци. Така ще си осигурете надеждно и комфортно возило, което ще посреща всички ваши изисквания и нужди.