СЕО копирайтинг – как да структурираме съдържанието на статия

2
153
Добави коментар
hlape
hlape

Въведение

Структурата на съдържанието е много важна и днес ще Ви запознаем с това, как точно да структурирате статиите си, за да бъдат по-лесни за четене, както от потребителите на Вашите сайтове, така и за търсещите машини.

Ако не попадате за първи път в W-SEO.com, то вече знаете, че статията трябва да има определена структура.

Добрата структура ще Ви помогне да напишете  качествена статия, ще Ви създаде удобство, както и ще Ви спомогне занапред.
Първо, за да сте добър SEO копирайтър, трябва да наблегнете сериозно на тези компоненти:

Всяка добра статия трябва да има четири важни компонента:

Заглавие – най-важният елемент, чиято задача е да привлече вниманието на посетителя на сайта. Повярвайте ни, ако заглавието Ви не е привлекателно, то шансът посетител да посети статията и да прояви интерес към нея е равен или прибизителен на нула.
Въведение – тук е важно да заинтересувате читателя и да задържите вниманието му. В тази част си струва накратко да се опише същността на статията.
Съдържание, основна част на статията – този раздел  напълно разкрива проблемите на статията, нейната основна тема. Обикновено съдържанието е разделено на подзаглавия, за да се улесни четенето.
Заключение – обобщавате всичко по-горе в статията, правят се  заключения. Можете също така да насърчите читателя да предприеме някакви действия, например да остави коментар, или да прочете сходни на настоящата статия (както ние често правим, ако сте забелязали).

Заглавието
Просторното и висококачествено заглавие е много важно за една статия.

Основната му задача е да привлече вниманието на читателя. Ако заглавието е семпло и скучно, тогава читателят може дори да не започне да чете статията, независимо колко добра е тя.

Заглавието на статията трябва да отговори на най-важния въпрос на потребителя, в противен случай той няма да се интересува от статията – дори и най-идеалният фрагмент няма да помогне (така вашата страница се отразява в резултатите от търсенето). Какъв е въпросът на потребителя? – това се доказва от искането му към търсещата машиа, например към Google. Оттук следва и заключението, касаещо заглавието на статия, а именно: то трява да има отношение към заявквата за търсене. 

Според статистиката 80 процента от хората, докато четат вестник, гледат заглавията и избират да четат само тези статии, чиито заглавия им се струват най-интересни и интригуващи.

В интернет читателите са по-разглезени и трябва да се постараете много, за да привлечете вниманието им. Тук посетителите на сайта търсят информация, която да четат само по заглавия. Това означава, че основата за правилната структура на статията е качествено заглавие.

Много важно правило!!! Заглавието трябва да бъде съставено последно. Освен това е важно да прочетете получената статия няколко пъти и едва след това да напишете заглавието.

Ето и някои важни съвети, които ще Ви помогнат много, при създаването на ново съдържание. Съветите са полезни, както за SEO копирайтъри, така и за обикновените писатели. Знаете много добре, че разликата е минимална.

 

Не забравяйте да използвате подзаглавия, които ви позволяват да разделите статията на тематични блокове.

Подзаглавията ще помогнат на читателя да се ориентира по-добре в съдържанието на статията и да намери по-бързо информацията, която желае.
Разделете текста на параграфи. Всеки, който обича да чете знае, че е неудобно да се чете класически текст, неразделен на параграфи. Размерът на абзаца обикновено е 5-10 изречения.
Заигравайте се с читателите, задавайте въпроси. Текстът трябва да бъде оживен и адресиран до всеки читател поотделно.
Както бе споменато по-горе, солидният текст е труден за четене, затова го разредете с тематични изображения. Това може допълнително да увеличи интереса на читателя.
Използвайте списъци в статията, където е подходящо. Търсачките харесват това много добре и читателят ще може да подчертае важни моменти за себе си.
Преди да започнете статията, помислете за основните подзаглавия, които ще бъдат използвани. Това ще Ви помогне да напишете статията.

Заключение
Не забравяйте да направите заключения в края на статията.

Повечето блогъри и копирайтъри не обръщат дължимото внимание на тази точка. Не е необходимо да пренаписвате основните мисли на статията, достатъчно е само да поканите читателите да коментират статията, да споделят собствения си опит или да опитат всичко казано на практика.

Блок „Заключение“ в структурата на статията трябва да бъде написан последен. Нещо повече, предпоставка е връзката между заключението и въведението. Обемът на текста в заключението трябва да бъде приблизително 10% от цялата статия. Можете да направите заключение на статията, обобщавайки основните точки, или просто да обобщите казаното.

Последни думи. Настоящата статия ще Ви помогне, не само при написването на статия за блог, или новина, а и за дипломна работа, дисертация, научна статия или каквото още се сетите.

Относно оформлението, използването на шрифт, размер и други сходни, всеки сайт си има предварително зададени такива, и нашият съвет е да ползвате тези по default.

Естествено, за допълнително разкрасяване, можете да ползвате различен шрифт, но само когато това е наложително. Например, ако публикувате статия тип покана за събитие, тогава е добре да използвате повече от два шрифта.

Най-любезно Ви каним да се запознаете и със следните статии, тъй като те са много важни, когато се касае за набавяне на съдържание:

Средна оценка

4 based on 11 votes

Марка

VISEO LTD

Продукт или услуга

SEO копираййтинг