Едно истински добро четиво, с което ще преоткриете силата на книгите

1
133
Добави коментар
clashbade
clashbade

Едно истински добро четиво, с което ще преоткриете силата на книгите
Колкото и ревностни любители да сте на различните жанрове книги, вероятно ви се случва да изпаднете в криза и да не откривате ценен бисер сред тях.
Ако сте в процес на търсене на някое истински добро четиво, прочетете тези пет причини, които ще ви убедят, че трябва да държите в ръцете си изданието „Войната на Хана“. То разказва за безсмъртната любов и за велики открития, но и за отговорността на големите учени пред историята.

1. Истинска история е в основата на книгата.
Два важни въпроса от историята на създаването на атомната бомба са в основата на
„Войната на Хана“:

• В статия от 7 август 1945 г. „Ню Йорк Таймс“ пише: „Най-важният компонент, позволил на Съюзниците да разработят бомбата, им е предоставен от жена от неарийски произход, физик.“. Джан Елайъсбърг прочита това изречение години след това и дълго не може да се отърве от натрапливия мисъл коя е била тази жена и защо официалната история така я е пренебрегнала.

• Защо германците така и не разработват атомно оръжие – търси отговора авторката. Множество са теориите и още повече спекулациите по темата. В своята книга Елайъсбърг опитва да намери правдоподобен отговор на въпроса, опирайки се на фактите и надскачайки границите им със силата на художествената литература, там където те не са достатъчни.

2. Разказ, който ще обогати познанията ви.
Действието във „Войната на Хана“ се развива в две паралелни сюжетни линии. Едната
от 1938 г., когато облаците на бъдещия кървав военен конфликт вече са надвиснали на света. Антисемитизмът на нацистите още не се проявил с пълна сила, но много дискриминиращи политики вече са в ход.

Имаше закон, с който се забраняваше на евреите да купуват хляб от неевреи след пет и трийсет следобед; закон, с който се забраняваше евреи да продават хляб на неевреи независимо по кое време; закон, с който се забраняваше неевреи да купуват хляб за евреи; закон, с който се забраняваше безвъзмездното осигуряване на съставки за приготвяне на хляб от неевреи на евреи, от евреи на неевреи, които биха могли да приготвят хляб за евреи, както и от евреи на други евреи.

В такава обстановка една еврейка – Хана Вайс е на ръба на важно откритие – разделянето на атома. Но като учен и човек Хана разбира, че откритието може да даде най-унищожителното оръжие в ръцете на един безскрупулен диктатор.
Втората сюжетна линия ни пренася в свръхсекретната ядрена лаборатория в Лос Аламос през 1945 г., където малцина просветени работят по създаването на атомна бомба, за да предопределят хода на войната.

Освен че книгата е вдъхновена от реалната история на жената, която Айнщайн нарича
Майката на атомната бомба, тя е изпъстрена с множество детайли от живота преди и по време на Втората световна война.

Богата библиография, която авторката използва, за да изгради автентично разказа си,
включва книги за реалния ръководител на проекта „Манхатън“ – Робърт Опенхаймер (включен като персонаж в книгата), както и множество издания за историята на създаването на атомната бомба.

3. Отговор на общочовешки въпроси.

Или свобода, или смърт! Така лесно изричате тези думи просто защото никога не ви се е налагало да избирате между достойнство и смърт. Нито между любов и хляб…
Захор са положителните неща: хлябът, виното, молитвите и песните, всичко, което празнуваме, всичко, с което се храним и поим, всичко, което ни радва. Шамор са забранените неща – работата и играта, които отлагаме, удоволствията, от които се въздържаме. Но не става въпрос за добро и зло. Нито за правилно и грешно. По-скоро за вдишване и издишване. За това, което решаваме да запазим, и това, което оставяме да си отиде. И двете са свещени.

История за силата на човешкия дух, за вярата в доброто, за важността на това да виждаш човека отвъд религия, националност и пол. За собствените битки, в които светлината се бори срещу мрака. За нуждата от морал и хуманизъм в науката – за всичко това разказва „Войната на Хана“.

4. Вълнуващ и динамичен сюжет.
Харесвате или дори обожавате някой от следните сериали: „Маями Вайс“ , „Тринайсет причини защо“, „Бул“, „Нашвил“, „Магьосниците“, „Синя кръв“, „Военни престъпления: Лос Анджелис“, „Свръхестествено“ ? Джан Елайъсбърг, автор на „Войната на Хана“, е режисирала много от епизодите им.

5. Отзивите на професионалистите

Интелигентен изказ и стремително развитие на героите добавя съществена интрига към сюжета. Триумфалната история за Хана, надхвърляща антисемитизма и клопките на романтиката на работното място, ще удовлетвори напълно читателите.

Publishers Weekly

Вълнуващ военен трилър, „Войната на Хана“ се движи с невероятни темпове между
Берлин от 1930 и Ню Мексико през 1940… това е завладяващ портрет на жена, която
съчетава жив ум със силна лична етика…

Historical novel society

Джан Елайсбърг знае как да отвори голямо със силно напрежение и искрен хумор и да
ни преведе през един от най-сложните моменти в Америка. Прекрасните герои от
войната на Хана обединяват вълнуваща любовна история, мистерия с високи залози и
завладяваща погледнете в моралния компас на изключителна жена.

Ейми Блум, автор „Ние, щастливците“

 

Можете да закупите тази и други книги от издателство Изток – Запад с 20% намаление!