Отдръпването на венеца: Кога се случва и имате ли време за реакция

1
112
Добави коментар
clashbade
clashbade

Споделете тази статия с вашите приятели!

Отдръпването на венеца, или така наречената рецесия, е изключително често явление. Въпреки това, то не бива да остава подценявано. Макар и безобидно в начален етап, задълбочаването му може да доведе до сериозни последици.

Мерки при първите симптоми

Още когато забележите наличието на отдръпване на венеца, незабавно се консултирайте с вашия зъболекар. Той компетентно ще ви посъветва има ли причина за притеснение и как да процедирате в бъдеще. Установяването на проблема и откриване на правилното лечение може да са определящи за запазването на зъбите.

Веднъж след като започнете да наблюдавате промени от подобно естество, нищо не може да върне обичайното състояние на венеца. Задълбочаването на проблема може да бъде забавено или спряно. Именно тук идва ролята на зъболекарите, които да вземат адекватно решение според вашата клинична картина.

Защо се случва?

Причините за рецесията на венците може да са многообразни. Неправилната хигиена, различни заболявания на устната кухина или просто напредването на възрастта могат да са катализатори на процеса. Оралният пиърсинг също може да се окаже причина за отдръпване на венците. Сами по себе си те представляват механично увреждане.

Натрупването на бактериална плака може да влоши положението. Ако венецът продължи да отстъпва и да се отделя от зъба, това може да доведе до образуването на кухини около него. Именно в тях ще продължава да се натрупва плака, която от своя страна само усложнява нещата.

Ако венците не спрат да се отдръпват, може да се стигне до разклащане и загуба на някой от тях. Дори и да не се стигне до крайности, отдръпването на венеца води до неприятни болки при консумацията на топли и студени напитки. Обичате ли да си похапвате сладкиши или други десерти, веднага ще усетите неприятната болка, понякога граничеща с нетърпимото. Когато нещата се обострят, ще усещате неприятни последици дори от навлизането на студен въздух. Повишената чувствителност определено носи дискомфорт.

Естетически последици

Проблемът може да засегне и естетическата страна на въпроса. Трудно ще прикриете отдръпване на венеца на предните зъби особено ако обичате да се усмихвате. Независимо от причините и последиците, вземете незабавни мерки. Ако хванете началото на процеса, няма от какво да се безпокоите. Нещата не се влошават светкавично и обикновено имате достатъчно време за необходимата реакция, а именно тя може да се окаже решаваща.

Здравето на зъбите не бива да бъде подценявано никога и при никакви обстоятелства. Голяма част от възникналите болежки  са разрешими и при това с лекота, стига да се действа своевременно. Не се колебайте да потърсите помощ дори причината да ви се струва безобидна.

Зъболекар доктор Софиен Риахи – 10 кратен носител на престижната стоматологична награда „Усмивка на годината“!

 11 total views,  8 views today

Споделете тази статия с вашите приятели!