Екипът на Озирис-Рекс потвърди, че от астероида Бену са събрани успешно грунд и скали!

1
140
Добави коментар
redbul80
redbul80

Тази поредица от три снимки бе заснета от камерите на „Озирис-Рекс“. Фотографиите показват, че контейнерът на инструмента TAGSAM е пълен със скали и прах, събрани от повърхността на астероида Бену. Photo credit : NASA/Goddard/University of Arizona

24 октомври 2020 г. 15:00 ч.

Светослав Александров. Екипът на американската мисия „Озирис-Рекс“, която на 21-ви октомври се спусна върху повърхността на астероида Бену, за да събере проби от грунд и скали, засне снимки на контейнера. Фотографиите доказват категорично, че автоматичната междупланетна станция е успяла да колекционира минимум 60 грама материал, с което е изпълнен критерият за успех. 

Трудно е да се прецени какво е точното количество на събраните проби. В контейнера може да има между 60 грама и 2 килограма грунд и скали, но това ще се разбере след като „Озирис-Рекс“ се завърне на Земята през 2023-та година. Едно е сигурно: минимумът е постигнат. Има много повече от 60 грама. Скалите са толкова много, че някои от тях пречат на капачето на инструмента TAGSAM да се затвори напълно. Затова част от грунда вече изтича обратно в космоса.

За да няма допълнителни загуби на материал, ръководството на експедицията реши да пристъпи към преместването на събраните проби във възвръщаемата капсула възможно най-скоро, още през следващите дни. Освен това беше взето решение днес, на 24-ти октомври, да не се провеждат допълнителни двигателни маневри, за да не раздруса контейнерът и да няма още загуби. Няма да бъде проведена и процедурата по дистанционното измерване на пробите.

Според Томас Зърбъкън, заместник-администраторът на НАСА по научната дейност на агенцията, фактът, че екипът на „Озирис-Рекс“ трябва да побърза с прибирането на материала в капсулата, всъщност не е лош проблем. Да събереш от раз толкова много скали и проби, че контейнерът да прелива, е страхотно!

„Ние се трудим упорито, за да може да се движим в крачка с нашия собствен успех, а моята работа е да приберем толкова проби от Бену, колкото е възможно“, потвърждава ръководителят на мисията Данте Лаурета. „Загубата на тегло е проблем за мен, затова окуражавам екипа си да прибере ценния материал възможно най-скоро“.

Автоматичната междупланетна станция продължава да е в отлично състояние и всички системи на борда работят нормално.

Напомням на читателите, че за да се стигне до този успех, работиха хиляди души – както членове на екипа на експедицията, така и доброволци от цял свях. Сред тези доброволци има и българи. Някои от нашенците, които се трудиха по картографирането на Бену с цел подбирането на безопасно място за спускане, са Светослав Александров (автор на този блог, единственият българин с повече от 200 картографирани снимки), Лъчезар Костов и Маринела Димитрова. Това се случи в рамките на партньорство между НАСА и организация на име КосмоКуест.

Източник: уебсайт на мисията Osiris-Rex – asteroidmission.org

https://www.space-bg.org/

https://www.cosmos.1.bg/