УСПЕХ: Поредните 60 спътника Старлинк са в орбита след съботно изстрелване на ракета Фолкън 9!

1
157
Добави коментар
redbul80
redbul80

Кадър от днешното изстрелване. Photo credit : SpaceX

24 октомври 2020 г. 19:40 ч.

Светослав Александров. Ракетите на Илон Мъск не спират да летят. Не е изминала и седмица от предходното изстрелване на спътници „Старлинк“, а днес поредната ракета „Фолкън 9“ с нови 60 сателита беше изстреляна от площадката SLS-40 на космодрума Кейп Канаверал в САЩ. Спътниците бяха безпроблемно вмъкнати в орбита, а първата степен извърши своето кацане след полета си върху плаващата платформа „Просто прочети инструкциите“. 

СпейсЕкс не се опита да прихване обтекателите във въздуха, тъй като специалните кораби за тази цел бяха подложени на профилактика. Днешният полет беше трети за първата степен на „Фолкън 9“, след като тя извърши дебютното си изстрелване през юни 2020 г. с GPS спътник, а второто бе през септември с мисия „Старлинк“. 

Изстрелването бе проведено след двудневно забавяне заради повреда на камерата на втората степен на ракетата-носител. Въпреки че това е дреболия, Илон Мъск реши да заложи на сигурността и да инспектира цялата ракета за всеки случай. Както се и очакваше, нямаше никакъв съществен проблем с нея и днес тя си свърши прекрасно работата.

Причината, поради която СпейсЕкс изстрелва толкова много спътници „Старлинк“, се дължи на факта, че други мисии претърпяха отлагания. В началото на октомври компанията не успя да изстреля GPS спътник заради проблем с двигател на първата степен. Последващото разследване доказа, че проблемът може би засяга двигателите и на някои други ракети. Компанията реши да замени един от двигателите за предстоящото изстрелване на спътника „Сентинел 6“, както и за следващия пилотиран кораб „Крю Драгън“. Засега изстрелването на мисията с екипаж се очертава да е в средата на ноември, като НАСА ще изчака да види резултатите от полета на „Сентинел 6“.

Но това, че някои от ракетите на Мъск търпят забавяния, не означава, че СпейсЕкс трябва да бездейства – и тя без проблеми изпълнява полетната си програма през 2020-та година, тъй като има и други ракети, които чакат, съответно те получават предимство. 

Мисля, че е ясно кой ще бъде лидер в края на календарната година. 

Видеозапис от днешния полет – Youtube връзка

https://www.space-bg.org/

https://www.cosmos.1.bg/