Как да се справим с хемороидите по време на бременност и след раждане

1
147
Добави коментар
creamcomfort
creamcomfort

Хемороидите в тяхното същество са разширени вени във вътрешността на ректума или в кожата около ануса. Разликата между разширените вени и хемороидите е само в тяхното местоположение. Много жени се срещат за първи път с тях по време не бременност или след раждане по различни причини, включително повишение на хормони, вътрешно налягане и констипация (запек).

Хемороидите могат да варират от леко дразнещи до много болезнени, но добрата новина е, че в по-голямата си част те не са сериозни и повечето случа изчезват след последователно домашно лечение.

Когато сте бременна, бебето оказва допълнителен натиск върху тази област. В резултат на това хемороидите могат да се развият както по време на бременност така и след раждане. Те са особено чести след нормално раждане.

Симптоми и видове хемороиди Видове – Хемороидите могат да варират от размер на грахово зърно до размера на орех. В зависимост от големината, вида и симптомите може да се определи лечение. Ако кожата е леко раздразнена и размерът им е малък, то избягването на констипация и промяната на хранителен режим е достатъчно за да се усети положителна промяна. Хемороидите са четири вида: ВътрешниНамират се вътре в ректума. Те не винаги могат да бъдат видяни, защото са твърде дълбоко в ануса. Често не са сериозни и са склонни да изчезнат сами. Симптомите при тях могат да бъдат кървене при движение на червата, което не е болезнено. Може да забележите малки петна кръв по тоалетната хартия. Понякога може да се подуят и да излязат навън, като тогава вече се наричат пролапсни, които могат да бъдат болезнени и парещи.ВъншниСимптомите на външните хемороиди по същество са същите като тези на вътрешните, но тъй като са разположение от външната страна на ректума, може да чувствате повече дискомфорт и дори болка, когато седите или извършвате по-тежка физическа дейност.ПролапсниПоявяват се когато вътрешните хемороиди излизат извън ректума. Този тип хемороиди може да няма други симптоми освен изпъкналостта, но може да причини болка, дискомфорт, сърбеж или парене.ТромбозниТромбозният хемороид съдържа кръвен съсирек (тромбоза) в хемороидната тъкан. При тях трябва да се вземат мерки възможно най-бързо, за да се предотврати усложнение от липса на кръвоснабдяване на ректалната тъкан. Какво причинява хемороиди след раждане

За бременни и родилки хемороидите често са резултат от допълнителен стрес върху междиницата (перинеума) в месеците по време на бременността, както и по време на раждането. Вероятно може да си представите как стресът от износването на бебето и след това изтласкването му по време на нормално раждане може да доведе до изскачане на вените.

Освен това, всички хормони, преминаващи през тялото по време на бременността и раждането, влияят върху тези вени. По време на бременност се увеличава хормона прогестерон, което също кара вените да се отпускат. От друга страна се смята, че повишеното ниво на естрогер води до увеличение на обема на кръвта, което поставя по-голям стрес върху венозното кръвообращение и води до застой на кръвта.

Родилките често изпитват констипация (запек) след раждане. Това може да създаде порочен кръг, в който вие се опитвате да се изходите, което създава допълнително напрежение върху ректума, което може да доведе до хронична констипация. Хроничният запек се появява, когато имате по-рядко движение на червата или затруднено преминаване на изпражнения в продължение на няколко седмици. Ако няма ясна причина за вашия проблем, то той се нарича хроничен идиопатичен запек. В течение на времето, ако редовно изпитвате запек, сте изложени на риск от усложнения и поява на хемороиди. Лечението на запека веднага след като се развие, може да ви помогне да избегнете по-сериозни усложнения.

Домашно лечение на хемороиди

Има няколко неща, които може да направите за да се справите с хемороидите в домашни условия по време на бременност или след раждане:

Увийте лед в кърпа и го поставете в аналната област за около 10-15 минути за да облекчите подуването. За по-големи и болезнени хемороиди това може да бъде много ефикасно. Винаги слагайте леда в къпа или хартия и никога не слагайте нещо замразено директно върху раздразнената кожа.

Поддържайте добра лична хигиена

Използвайте САМО бебешки кърпички без алкохол. Кърпички, съдържащи алое, са позволени. След движение на червата, можете първо да използвате тоалетна хартия и след това може завършите почистването с кърпички.

Топлите вани могат да помогнат за успокояване на дразненето на кожата при хемороиди. Може да използва гърне или просто да си вземете вана за цялото тяло. Взимане на топла вана 15-20 минути след всяко движение на червата е най-ефективно. Може да добавите сол във водата може да облекчи дразненето още повече. Солената вана се прави в пропорции от три до пет супени лъжици сол на литър вода. Друг вариант е запарка от лайка (една супена лъжица лайка на литър вода), което има сходен ефект.

Както споменахме по-горе, запарката от лайка може да има благоприятен ефект при хемороиди. Но какви други билки може да бъдат използвани? Благодарение на своите успокояващи и противовъзпалителни свойства, гелът от Алое Вера, е изключително ефективно натурално средство при борба с болезнените хемороиди. Див (конски) кестен е друг натурален начин за справяне на проблема, тъй като намалява пропускливостта на вените, прави ги по-еластични и здрави. Освен това намалява вискозитета на кръвта, като така редуцира опасността от образуване на тромби (виж тромбозни хемороиди по-горе).

Мехлем против хемороиди

На база на нашия опит като хора лично страдащи от идиопатичен анален сърбеж и хемороиди, както и на разговори и проучване на проблема сред по-голяма аудитория, ние заедно с ИОНХ-БАН (Институт по Неорганична Химия към Българска Академия на Науките) разработихме революционен мехлем против хемороиди, който се облекчава хемороидите и предотвратява тяхната последваща поява. Както споменахме по-горе в нашата статия, личната хигиена, компресите и диетата са изключително важни за по-бързото справяне с неприятния проблем. Това, което ние разработихме включва част от билките изброени в предходната точка (алое вера, див кестен), както и лековитите свойства на черноморската луга, хиалуронова киселина, хума и други. Прецизното съчетание на съставките в нашия крем гарантират решение на проблема с хемороиди.