8 Мита за Аналния Сърбеж (Pruritus Ani)

1
112
Добави коментар
creamcomfort
creamcomfort

Аналният сърбеж (Pruritus Ani) не е ново заболяване. Това е постоянен медицински проблем от повече от 100 години. Около 1900г. лекар, който се казва сър Чалрз Бент Бал измисля това, което днес наричат „Операция на Бал“ за спиране на сърбежа в аналната област, при която се разделят сензорните нерви в тази зона, като по този начин се получава изтръпване и не се усеща сърбеж или болка. През годините се е събрала много информация за този вид заболяване, но има и много митове, които ние ще разгледаме в тази статия.

Мит №8: Мъжете са 4 пъти по-склонни да имат анален сърбеж от жените

Този „факт“ се тиражира през 50-те години на миналия век, когато е публикуване ограничено проучване на около 100 човека. Според много други източници, както и нашият собствен анализ от хора страдащи от този проблем, жените и мъжете са еднакво засегнати от pruritus ani.

Мит №7: Алергии към определени сапуни или почистващи препарати причинява анален сърбеж

Няма съмнение, че някои хора са алергични към определени хигиенни продукти. Въпреки това, няма медицински проучвания, които потвърждават, че смяната на сапуна или душ гела ще спре аналния сърбеж. Всъщност никой от нашите клиенти няма да ви каже, че смяната на сапуна ще ви помогне по някакъв начин.

Мит №6: Аналният сърбеж е само в главата ви

Според някои статии и дори доктори, този проблем е на чисто психологична основа. Това разбира се не е така и нашите клиенти могат да ви го кажат.

Мит №5: Рецепта от вашия лекар ще ви излекува

В случая на вторичен анален сърбеж това е точно така. Ако сте в малката група от хора, при които проблемът е породен от острици или гъбички, то тогава вашият лекар ще ви излекува много бързо. Ето защо ние препоръчваме да бъдете прегледан от лекар, за да може да изключите това като възможност. Има две форми на анален сърбеж – първичен и вторичен. За съжаление повече случаи на pruritus ani се считат за първични или идиопатични (с неизвестна причина). Към настоящия момент в световен план няма лечение за анален сърбеж. Продуктът, който ние разработихме се доближава максимално до разрешаване на проблема и възвръщане на нормален баланс в живота ви.

Мит №4: Аналният сърбеж се причинява от лоша хигиена в аналната област

Ако това беше вярно, тогава щеше да има стотици хиляди страдащи от този проблем, а не само 1-5% от населението. Освен това много от нашите клиенти споделят, че дори и при много добра хигиена сърбежът остава, така че това не е причината за първоначалната му поява. Има го и моментът, че прекаленото почистване може дори да засили сърбежа в тази област.

Мит №3: Спрете да се почесвате и сърбежът ще отшуми

Знаете, че честото почесване води до един порочен цикъл на сърбеж и раздразване на кожата. Колкото повече се чешете, толкова по-лошо става. Смята се, че ако човек може да прекъсне този цикъл, то той ще се излекува напълно. Но това е мит, и докато е вярно, че трябва да сведете почесването до минимум и само да почиствате зоната с бебешки мокри кърпи, то това в никакъв случай не е причината за появата на идиопатичния анален сърбеж, а просто симптом.

Мит №2: Правилната диета ще ви излекува

Много от нашите клиенти са пробвали различни диети и хранителни режими. Докато ограничаване на различни храни, които причиняват запек, или например люти храни, които могат да раздразнят допълнително тази зона и да ви се иска да се почешете, то в никакъв случай диетата не е причина за появата на идиопатичен анален сърбеж. Това е и един от най-разпространените митове, който може и никога да не изчезне. Освен това няма медицински проучвания, които доказват, че промените в диетата могат да излекуват или дори да смекчат хроничния анален сърбеж. Можете да загубите години в тестване на различни хранителни режими, опитвайки се да намерите храни, които да предотвратят сърбежа. Не го правете. Не губете времето си.

Мит №1: Кремовете на база на стероиди или лидокаин са решението за анален сърбеж

Това е едно и едно от основните неща, които лекарите предписват за облекчение на своите пациенти. Стероидите трябва да се използват само за ограничено време, в противен случай рискувате да изтъните кожата, което води до повече разранявания и повече проблеми, от които имате в момента. Нарушаването на цикъла на сърбеж и почесване, който споменахме по-горе в статията е и целта, с което те биват изписани, с убеждението, че ако нарушите този цикъл ще се излекувате. За съжаление, това не се случва. Това е мит. В най-добрия случай пациентите получават няколко седмици облекчение и след това, когато спрат използвате на стероидния крем, проблемът се връща и в много от случаите дори се задълбочава. Това води и до един вид зависимост от стероидни кремове, които не са безопасни за дългосрочна употреба.