Има ли фосфин на Венера? Повторен анализ на данните хвърля сянка на съмнение.

1
113
Добави коментар
redbul80
redbul80

26 октомври 2020 г. 17:55 ч. През септември научен екип от САЩ и Великобритания оповести, че в атмосферата на Венера има газ – фосфин, който би могъл да е показател за наличието на живот.

Откритието бе голямо – и понеже всяко голямо твърдение изисква големи доказателства (ако трябва да цитираме Карл Сейгън), научният екип помоли останалите си колеги в цял свят да извършат независима проверка на сведенията. Няколко седмици по-късно се появиха нови статии, които поставят под съмнение доколко наличието на фосфин е реално. 

Както съобщава ученият Фил Плейт, получените спектрални данни притежават шум, който може да заблуди изследователите. Един екип от астрономи твърди, че точно това се е случило – и дори откриват други характеристики на спектъра, които се оказват шум.

Всичко това не означава все още, че откритието за фосфина не е реално, но сега притежаваме известни доказателства да се усъмним в него. Едно е ясно – ще са нужни още много телескопични наблюдения, както и модерни мисии до Венера, за да разкрием загадката за фосфина и надяваме се да намерим отговор на въпроса : „има ли живот във венерианската атмосфера или не?“. 

Уви, Венера бе твърде пренебрегвана през последните десетилетия. Време е това да се промени! 

Ултравиолетова снимка на Венера, заснета от американската мисия „Пайъниър Винъс 1“ на 26-ти февруари 1979-та година. Photo credits : NASA