Наръчник със съвети при купуване на яхта. Стъпка по стъпка.

1
123
Добави коментар
nix4o
nix4o

Притежаването на яхта е лукс, който мнозина могат да си позволят. Ако притежавате определена сума пари, които искате да похарчите за купуването на яхта, трябва да знаете, че това не е лесна задача.  Има няколко въпроса, върху които трябва да помислите, преди да вземете решението.

Но не се притеснявайте. Съставихме малко ръководство за това как да закупите яхта и ще ви преведем през необходимите стъпки, от разходите за придобиване, експлоатация и поддръжка до малките подробности, които трябва да знаете.

Така че, не бързайте и прочетете нашите 10 стъпки, които ще ви помогнат да се сдобиете с луксозна яхта:

1. Определете точно каква яхта искате

Колкото и вълнуващ да е светът на луксозните яхти, първото нещо, което трябва да направите, е да спрете и да помислите. Да притежавате яхта изглежда толкова примамливо, че може да ви накара да се хвърлите на първата, която видите, само за да разберете по-късно, че яхтата, която имате, не е това, което искате.

Така че първата стъпка, която трябва да предприемете, е да помислите за различните видове яхти, които съществуват на пазара, да наемете няколко и да видите плюсовете и минусите на всяка. Помислете за какво ще ви е необходима. Става въпрос за бизнес или просто за удоволствие? Искате ли по-маневрена яхта или по-голяма и по-луксозна яхта? Трябва ли да е моторна или ветроходна? Ще се нуждае ли от екипаж или можете да я управлявате сами?

Различните ви нужди ще оформят вида яхта, който ви подхожда най-добре. Снимките на яхти на Карибите изглеждат зашеметяващо, но помислете сериозно, преди да направите своя избор.

2. Помислете за скоростта на яхтата

По принцип яхтите се предлагат с полу-водоизместващ или пълен водоизместващ корпус. Това е важен момент във вашето решение, тъй като тези две категории идват със съответни плюсове и минуси.

Дизайнът с полуизместване позволява по-високи скорости, като достига до около 18 до 25 възела, но за сметка на по-високия разход на гориво. И под по-голям имаме предвид четири до шест пъти разхода на гориво на яхта с пълна денивелация със същия размер. Конструкцията на корпуса с пълна денивелация е по-икономична, но пътува с по-ниски скорости, обикновено между 10-12 възела.

Що се отнася до поддръжката на двигателя, полуизместващите яхти обикновено се нуждаят от специализирани лица или компании, които да извършват поддръжката, за разлика от двигателите с пълна денивелация, които обикновено изискват само инженери от екипажа.

3. Обърнете внимание на размера на яхтата

Има много видове яхти, между които можете да избирате, с различни форми, размери и характеристики, но обикновено те са класифицирани по размер. Първият и най-достъпният вариант са стандартните яхти, с размер между 30 и 150 фута. Това е най-подходящият избор за онези, които тепърва навлизат в света на яхтите, като основната причина е достъпността.

Продажбите на яхти между 40 и 70 фута са сред най-често срещаните и много по-чести от тези на огромните, луксозни кораби, за които сте чели в новините. За употребявана яхта в диапазона 25-50 фута, наричана още „стартерна яхта“, може да се наложи да платите между 100 000 и 200 000 долара.

Следващата категория са мега яхтите, с размери между 100 и 200 фута. Последните са супер яхти, вариращи от 200 фута до колко можете да се сетите.

За да добиете представа, според Американската асоциация за суперяхти, средногодишните разходи за поддръжка и управление на 180-футова яхта могат да достигнат до 5 милиона. Това включва приблизително 400 000 долара за гориво, 350 000 за докинг, 240 000 за застраховка на плавателни съдове, 1 милион за поддръжка и ремонт и 1,4 милиона за заплати на екипажа.

4. Помислете дали можете да си позволите да притежавате яхта

След като разберете какъв тип яхта ви подхожда най-много, уверете се, че можете да си я позволите. И под това нямаме предвид само закупуването на яхтата, тъй като това е само част от сумата, която ще трябва да платите, за да притежавате яхта.

Ще трябва да вземете предвид няколко други фактора. Размерът на яхтата, който влияе върху цената на придобиване. Разбира се, по-големата ще има всички удобства и приятни жилищни пространства, но ще изисква и много повече пари. След това помислете за рутинна поддръжка, ремонти, гориво и заплати на екипажа – тъй като по-големите яхти може да изискват собствен екипаж.

Освен това има данъци, застраховка, разходи за регистрация, проучване преди покупката, ако купувате употребявана яхта – което може да отнеме между един ден и две седмици. Помислете и за разходите за редизайн, ако не ви харесва как предишният собственик е украсил кораба си. Друго нещо, за което трябва да помислите, е акостирането. Яхтата на мечтите ви ще се побере ли на избраното място или ще трябва да я паркирате някъде другаде? Вземете под внимание разходите с докинг във всяка ситуация.

5. Нова или употребявана яхта?

За някои хора закупуването на качествена употребявана яхта е очевидното и по-просто решение. И значително по-евтино. Но има и други, които биха предпочели да видят следващата си голяма плаваща играчка, построена от нулата и дори да контролират целия процес от ранните етапи.

Разбира се, във втория случай ще получите уникална, създадена специално за вас яхта, но процесът на изграждане на вашия собствен кораб може да е много дълъг, отнемащ от няколко месеца до няколко години, така че помислете и помислете добре за това.

Можете също така да изберете производствена яхта, която ще намали разходите и времето за изчакване.

6. Поддръжка на яхтата и екипаж

Основните подробности тук са гориво, масло и екипаж. Разбира се, може вие сами да се грижите за яхтата си, ако искате да спестите пари и имате нужните умения.

От друга страна, екипаж от специализирани лица ще улесни всичко за вас, но за това трябва да намерите подходящия екипаж. Повечето екипажи на яхти по света работят на годишен договор, така че вземете това предвид при изчисляването на разходите за поддръжка и управление на вашата яхта.

Цените на горивата могат да варират значително в зависимост от вида на кораба, който притежавате и местата, на които сте избрали да напълните резервоара си. Има пристанища, които имат ниски разходи за гориво, така че не забравяйте да ги потърсите.

7. Локация и пристанище

Съхранението и акостирането са важни неща, на които трябва да обърнете внимание, когато искате да закупите първата си яхта. Първо ще трябва да разберете дали можете да съхранявате и докирате кораба си някъде близо до мястото, където живеете. С какво се занимавате извън сезона? Ще използвате яхтата си в топъл или студен климат?

Популярно градско яхтено пристанище или морско яхтено пристанище може да излезе доста скъпо, да не говорим колко време отнема процесът за намиране и достъп до такъв. Частните докове са очевидно по-добър избор, но преди да изберете, отделете малко време, за да направите онлайн проучване за докинг и опции за съхранение.

Друго важно нещо, което трябва да се вземе предвид, са евентуалните препятствия в различни докинг или складови площи. Плитки води, неподвижни мостове или различни други препятствия могат да представляват заплаха за вашата яхта и дори да повредят корпуса ви. Така че размерът и видът на корпуса на вашата яхта е важно нещо, което трябва да имате предвид, когато избирате къде да акустирате яхтата си.

8. Помислете за цената, на която бихте продали яхтата, ако решите

Друг важен момент, който трябва да изясните в съзнанието си, е, че яхта не е инвестиция. За разлика от къща, стойността на лодката обикновено намалява с времето. Имайки това предвид, трябва да помислите за стойността на препродажбата на вашата първа яхта, която от своя страна зависи от фактори като цялостното качество на конструкцията и завършеността на кораба, колко добре е поддържана лодката и текущите пазарни условия.

Ако мислите за препродажба на яхтата по-късно, може би е добре да закупите по-малка, за да можете лесно да я продадете, когато сте готови за надстройка. Ако изберете момента разумно, всъщност може да спечелите малко от продажбата си. Но не приемайте това като гаранция.

9. Изберете опитен брокер на яхти

Когато купувате яхта, важно е да работите с опитен брокер, така че изберете внимателно. Помислете за вашия брокер на яхти като агент за недвижими имоти, който ви помага да откриете своя идеален дом … в морето. Един добър брокер ще успее да определи вида на яхтата, която по-добре отговаря на вашите нужди и ще ви придружава в търсенето.

Ако купувате нова яхта по поръчка, вашият брокер ще се увери, че всичко е изпълнено според стандартите и вашите изисквания. Той може също така да има информация за оферти, които не се предлагат на свободния пазар, което ще бъде плюс. Той ще има и други препоръки относно застрахователни агенти, яхтени пристанища или различни геодезисти.

Но как избирате брокера? Препоръките и изследванията са ключови тук. Препоръките от други собственици на яхти ще ви бъдат полезни, когато търсите опитен брокер на яхти. Когато го намерите, разпитайте го кои са другите му клиенти, за да добиете представа за това колко опитен е.

10. Време за покупка

След проучването и може би кратко тестване на яхтата – обикновено трае около 4 часа и е за сметка на продавача, идва последната част: съгласуване на офертата на продавача. Процесът изисква подписване на всички важни документи относно новата собственост на яхтата и вие, като купувач, вече трябва да сте готови за новата регистрация и застраховка. Протоколът обикновено е ясен и брокерът ще ви помогне много.

След това остава само да си намерите екипаж и екип за поддръжка на брега и да изберете първата си дестинация.