Чистота и здраве: Как да поддържате изряден дома си с минимални усилия

1
167
Добави коментар
clashbade
clashbade

Ако имате стратегия по отношение на чистотата на дома, няма да се налага да прекарвате уикенда в досадни задължения

Има някои вещи и зони в жилището, които изискват периодична поддръжка, ако се стремим да ни е чисто и да си осигурим здравословна среда. Бихме могли да неглижираме препоръките, но последствията няма да ни харесат. Ще се наложи да прекарваме уикенда в изпълнението на досадни задължения, ако сме позволили замърсяванията да се трупат ден след ден.

Всичко това може да бъде избегнато, ако заложим на професионално почистване. Дори да го правим обаче, чистотата в дома изисква усилия и от наша страна. Ако имаме стратегия, те ще са минимални и по никакъв начин няма да ни създадат затруднения.

Леглото в спалнята

Когато сменяте чаршафите, вие вероятно рядко се замисляте, че матракът ви също има нужда от почистване. В него могат да се развият акари, затова дезинфекцията веднъж месечно или отстраняването на праха с мощна машина, наета от специализирана фирма, е желателно да не се пропуска.

Добре е и да се сдобиете с протектор, който да предпазва матрака ви от влага и евентуално образуване на плесени.

Хавлиените кърпи

Кърпите за ръце или тяло са рискови за развитието на бактерии и различни микроорганизми. Тяхното пране трябва да става на около 60 градуса поне, а сушенето задължително на слънце или в уред. Мокрите кърпи изискват честа подмяна, ако няма къде да ги оставите да изсъхват междувременно. Тези за ръце, естествено трябва да се сменят поне веднъж дневно.    

Съхранението на плодове и зеленчуци

В хладилника внасяме много неизмити плодове и зеленчуци, а също така яйца, месо и млечни продукти. Организирайте подредбата, за да не се застъпват и да се замърсяват по между си. Почиствайте вътре веднъж в месеца, като измиете старателно отделението за плодове и зеленчуци със сапун и топла вода.

Храни, които са тръгнали да се развалят, нямат място в хладилника ви, затова проверявайте редовно какво държите в него. При възникване на неприятна миризма, доверете се на купичка със сода или няколко зърна от кафе.

Пералнята и кафемашината също са сред уредите, на които често да обръщате внимание. Те са важна част от домакинството, използват се ежедневно и трябва да се грижите за тяхната хигиена.

Мивки и шкафове

Мивките в кухнята, тоалетната и банята обикновено са част от седмичното почистване вкъщи. Важна стъпка е да ги проверявате за опасност от запушване, което предполага да отстранявате натрупаните боклуци в сифона, а и да не допускате тяхното преминаване през тръбите.

Шкафовете са далеч от очите ни и може лесно да ги пропуснем, а те са места, в които въздухът застоява – ето защо трябва да се проветряват и минават с подходящ препарат.

Всичко изброено може да бъде възложено на екипа на опитна компания в бранша – разгледайте сайта на Рефлекс М, за да научите какви са опциите за абонаментно и основно почистване.