Пропускане на записан час при зъболекар? Един проблем, с който може да се справите

1
169
Добави коментар
clashbade
clashbade

Когато ежедневието ни е увлякло, като пациенти, ние често можем да забравим, че ни предстои посещение при зъболекар

Очакването за нещо приятно не ни позволява да го пропуснем по никакъв начин, защото съзнанието ни непрекъснато ни припомня какво ни предстои. На противоположната страна са всички онези събития, които не ни носят толкова приятни емоции. За тях сме склонни да забравим, особено когато сме улисани в ежедневните си многобройни задачи.

За денталните практики пациентите, които не спазват графика и отсъстват от записаните си часове, носят загуби на приходи. Чисто организационно това също е неприятно, защото настъпва хаос и се налага повторно записване на часове.

Как може да се избегне този проблем?

Единствено с дентален софтуер, който има функционалност за напомняне на насрочените часове в зъболекарския кабинет. Ако вашият стоматолог не разполага с подобна система и обслужва стотици или хиляди пациенти, задачата е доста сложна при условие, че реши да повери тази отговорност в ръцете на някой служител.

Всички имаме опит с хартиените здравни картони, които са крайно остарял метод за проследяване на пациентите. Това касае и двете страни – за зъболекарите е ненужна бумащина, а за посетителите е метод, който трудно ще изиграе ролята на „аларма“ за подсещане.

Съществуват частично автоматизирани подходи, които комбинират ръчния труд с дигиталната технология. Известяването е налично като опция, но след това екипът на денталната практика трябва да се свърже с всеки пациент, било то чрез електронната поща или по телефона.

Отличният вариант е, когато софтуерът изпълнява всички стъпки, за да ви облекчи максимално в работата. Той ще предлага възможности за насрочване на часове, ще изпраща автоматично текстови съобщения и имейли за напомняне, а пациентите ще се чувстват ангажирани и отговорни да спазват така организирания график.

Удобството на онлайн комуникацията

Според проучване на нагласите сред тях, повечето от хората адмирират напомнянията за часове при зъболекаря чрез SMS. По-младите, под 30-годишна възраст биха избрали това да става чрез имейл.

Желателно е настройките да са така направени, че напомнянията да са поне 3 дни предварително, а ако е необходимо, да се изпраща повторно съобщение ден преди часа.

Една от основните цели на стоматолога трябва да е да задържи настоящите си пациенти и след това да полага усилия за привличането на нови. По този начин се скъсява дистанцията и се изгражда доверие между лекар и пациент. Новодошлите често подхождат с резервираност и е отнема време преди те да се почувстват спокойни в кабинета на избрания от тях медицински специалист.