За чист, поддържан и здравословен дом: 5 стъпки, които да следвате

1
196
Добави коментар
clashbade
clashbade

Понякога почистването в дома не включва онези места и детайли, които изискват допълнителна грижа и не бива да бъдат пренебрегвани

Има два типа домакини – едните следват стратегията на пролетното и есенното основно почистване, а другите залагат на периодична поддръжка, която несъмнено може да спести доста от така ценното ни време. Вие от кои сте?

Ако на прага на зимата смятате, че вече сте приключили със сезонната чистка на гардероба, на обувките и на следите от плажа по всички ъгли на коридора, помислете пак, следвайки тези стъпки за здравословна среда във вашия дом.

Ето на кои зони да обърнете внимание и какво може да сте пренебрегнали в бързината:

Чекмеджета и шкафове

Вероятно не сте подминали рафтовете и нишите, където съхранявате дрехите си, но може да сте пропуснали повечето чекмеджета и шкафове, които също изискват периодична поддръжка. Извадете всичко от тях, забършете ги с мек парцал и капки лимон или оцет, оставете да се проветрят, а после върнете обратно съдържанието им.

За да си гарантирате приятна миризма и да прогоните вредителите, поставете тампони с етерични масла.

Пране на килими   

Бихте могли да използвате услугите на професионална фирма, която да освежи качествено домашните килими. През следващите месеци ги поддържайте с подръчни средства, които могат да се открият във всяко жилище.

Солта е подходяща за отстраняване на мазни петна, а бирата например ще ви помогне да отстраните разлятото кафе или чай. Ако децата ви са изпуснали дъвка върху тях, може да я премахнете чрез кубчета лед, като втвърдите сместа и след това я махнете с помощта на остър нож. 

Хладилникът

В него лесно могат да се развият бактерии, защото ежедневно прибираме неизмити зеленчуци, сурово месо и опаковки с продукти от магазина. Веднъж месечно той трябва да се измива с топла вода и сапун. Преглеждайте често наличните стоки вътре, за да отсеете развалените и негодни храни.

Предпочитайте съдове за съхранение на маслото, сиренето и колбасите, а готвените ястия сипвайте в кутии, които се затварят плътно. Купичка със сода или кафе на зърна бързо ще поемат неприятните миризми в хладилника.

Възглавници

Те са прекрасен елемент от декорацията на дома, но носят своите рискове, ако не се почистват редовно. Калъфките е наложително да се перат веднъж в седмицата, а преди употреба да бъдат изгладени или оставени за няколко часа на въздух и слънце.

Възглавниците, които използвате за спане, се деформират с времето. Пълнежът може да бъде възстановен или да се подменят изцяло, за да не ви причинят неприятно главоболие или схващане на врата.

Хавлиените кърпи

Кърпите, които попиват ръцете ви, трябва да се подменят всеки ден, а тези за къпане – максимум на три дни. Перете ги на висока температура и ги сушете в уред или навън, когато има достатъчно слънчева енергия.

Трудно е да съвместим поддържането на висока хигиена в дома с работните ангажименти и семейните планове, което е знак да потърсим фирма и да си спестим лично време за себе си, избирайки абонаментна услуга. Какви ще бъдат нейните параметри, зависи от индивидуалните ви потребности и желания – може да проверите възможностите и да прецените вариантите на сайта на Рефлекс – М.