Пет социални предприятия от България са на финален кръг в Състезанието в подкрепа на бизнес идеи със социална мисия

2
190
Добави коментар
Sofia_DA
Sofia_DA

Международното състезание за социални предприемачи се осъществява в рамките на проект „Финанси за социална промяна“ и се провежда едновременно в 12-те държави-партньори по проекта. От България, участие във финалите ще вземат 5-те социални предприятия, получили най-висока оценка за бизнес план със социално въздействие. Bon Appétit Catering from Maria’s World, Single Step EOOD, The Poppals (Пуклювците), Zero Wave Ltd и Gutenberg 3.0 foundation (Книговище) са организациите, които бяха избрани да продължат напред след двуетапно оценяване от компетентно жури.

Трийсетте социални предприятия от 12-те държави ще се състезават в четири групи по държави – Австрия и Унгария; Германия, Румъния и Словакия; Хърватия и Словения; България, Сърбия и Молдова. Четирите най-добри компании ще спечелят награди, предоставени от UniCredit в подкрепа на тяхната бизнес дейност и ще получат шанса да участват във финалната конференция в Будапеща през март 2021г. UniCredit е основният партньор на проекта и подкрепя състезанието за социално предприемачество с общо 30 000 евро. UniCredit е сред пионерите в областта на банкирането със социално въздействие със сериозен ангажимент за изграждане на по-справедливо и по-приобщаващо общество чрез насърчаване на инициативи с положителни социални резултати навсякъде, където банката функционира. В допълнение към финансовата награда, социалните предприятия също имат възможност да се свържат с инвеститори, експерти от UniCredit Social Impact Banking и бизнес партньори от целия регион, както и да бъдат наставлявани от местни експерти от партньорите на състезанието.

Социалните предприятия, участващи в конкурса, бяха избрани съгласно строги критерии, определени от Немската агенция за финансиране на социални предприятия (FASE), в които биваха оценени социалните и екологичните аспекти на бизнес идеите, както и ефективността им при решаването на социален или екологичен проблем, измеримостта на постигнатите резултати и устойчивостта на социалните предприятия при работа на пазара.

В предишните фази на проекта социалните предприятия и заинтересованите страни участваха в програма за обучение, разработена от Академията за дизайн на инвестиции със социалното въздействие (Social Impact Investment Design Academy), сесии с ментори и индивидуални менторски работилници, посветени на подготовката и разработването на бизнес планове за финалното състезание.

„Финанси за социална промяна“ се стреми да обедини динамично развиващата се сфера на инвестиции с въздействие и социалните предприятия от 12 държави, за да разработи практически решения за инвестиране с въздействие и да оформи по-добре регулаторната рамка за правилното функциониране на сектора на социалното финансиране.

Проектът е съфинансиран от фондовете на Европейския съюз (ERDF, IPA, ENI).