Доналд Тръмп е най-добрият президент за НАСА през последните десетилетия

1
113
Добави коментар
redbul80
redbul80

Доналд Тръмп. Credit : Getty Images/Guliver

2 ноември 2020 г. 23:50 ч.

Светослав Александров. Следя внимателно предизборната обстановка в САЩ и как събитията ще се развият през следващите часове и дни. По този случай искам да споделя няколко мисли относно управлението на американската космонавтика по времето на първия мандат на Тръмп. Както много от вас знаят, аз съм активен популяризатор на космонавтика. Администрирам сайта КОСМОС БГ от 2007 г., а преди това имам още няколко години стаж като автор на вече несъществуващия уебсайт Mars Starrydreams. Помня каква беше космическата политика по времето на Буш и Обама, изчел съм достатъчно и за космонавтиката по времето на Бил Клинтън. 

С оглед на всичко това аз мога да заявя, че Доналд Тръмп е най-добрият президент за НАСА през последните две, ако не и три десетилетия. И мога да го докажа аргументирано. 

През 2018 година настоящият президент предложи за администратор на американската космическа агенция Джим Брайденстайн. Много учени и симпатизанти на Демократическата партия се ужасиха от тази номинация, защото Брайденстайн е убеден републиканец, изказвал се е критично за глобалното затопляне и освен това НАСА преди това е била винаги била оглавявана от учен, бивш астронавт или непартиен. В крайна сметка Брайденстайн бе избран от Сената на кантар – с 50 гласа „за“ спрямо 49 „против“.

Две години по-късно има сериозен натиск от страна дори на демократично настроени симпатизанти Брайденстайн да бъде оставен на поста си ако Джо Байдън спечели изборите. Положителното впечатление от администратора се споделя даже от конвенционални медии като Forbes и (изненада!) CNN. 

„Това, което Тръмп свърши по правилен начин, бе назначаването на шефа на НАСА Джим Брайденстайн. Трябва ли да остане, ако спечели Байдън?“, пише Форбс.

„Няколко анализатори и експерти съобщиха пред CNN че според тяхната гледна точка Брайденстайн е свършил добра работа, като е навигирал по времето на много комплексна ситуация – балансирайки между нуждата да се изпълнят желанията на шефа му, Президента, и същевременно се е опитвал да остави НАСА встрани от свръхпартийната политическа свада“, пише най-критикуваната от Тръмп медия. 

Наблюденията на журналистите са верни. При управлението на предишни американски президенти НАСА винаги се е борила за пари, те никога не са били достатъчни и в крайна сметка амбициозните цели на агенцията не са били посрещани – било то завръщане на Луната или полети до астероиди и Марс. Вярно е, че Брайденстайн не се е занимавал с наука. Но като опитен политик той успя да лавира между различните политически течения и лобита. Днес програмата за усвояване на Луната „Артемис“ има подкрепа и от двете партии в Конгреса. Не е ясно дали човек ще стъпи отново на Луната до 2024 година. Но НАСА е на правилния път, политическата подкрепа е налице и предпоставките за успех са големи. 

Доналд Тръмп бе човекът, който се осмели да каже истината, че царят е гол – т.е. че частните ракети са по-ефективни от държавните. Преди никой на висок пост не се престрашаваше да го изрече, тъй като държавно-финансираните проекти осигуряват работни места в множество щати – т.е. представляват хранилки. Но още през 2018 г., пише Арс Текника, Тръмп изкоментира новоизстреляната тогава свръхтежка ракета на СпейсЕкс „Фолкън Хеви“ със следните думи „Ако правителството го беше направило, същото нещо щеше да струва 40 или 50 пъти повече пари“.

Не, настоящият президент на САЩ не успя да премахне хранилките. И въпреки това сполучи да се пребори тази порочна практика да не се случва занапред. Въпреки огромния натиск НАСА да финансира следващото поколение спускаеми апарати за Луната на принципа „Разходи Плюс“ (т.е. наливане на каца пари в бездънна яма без резултат), агенцията в крайна сметка организира конкурс и даде на три фирми (СпейсЕкс, Дайнетикс и Блу Ориджин) ограничени средства и задача да се конкурират помежду си. 

Като резултат програмата „Артемис“ стигна много по-далече от предшествениците си.

Ако Джо Байдън спечели утрешните избори, той би постъпил мъдро да остави Брайденстайн на поста си и да продължи водената от Тръмп политика за НАСА. Ако обаче реваншизмът се наложи и всичко бъде прекратено, загубата ще е за цялото човечество. 

https://www.space-bg.org/

https://www.cosmos.1.bg/